G20: Seint torsdag kveld lokal tid ankom president Donald Trump og førstedame Melania Trump Argentina, der de skal delta på G20-toppmøtet. Foto: AP Photo / Martin Mejia / NTB scanpix
G20: Seint torsdag kveld lokal tid ankom president Donald Trump og førstedame Melania Trump Argentina, der de skal delta på G20-toppmøtet. Foto: AP Photo / Martin Mejia / NTB scanpixVis mer

Argentina vil unngå betente tema for å unnslippe Twitter-tirade fra Trump

- Dette kan ikke være en kamp mot USA eller noe annet land, sier sjefforhandler Pedro Raúl Villagra Delgado.

Twitter må sies å være president Donald Trumps foretrukne kommunikasjonskanal. Siden lenge før han kastet seg inn i politikken har han tvitret ut sine meninger om stort og smått.

Angrep Macron

Rollen som statsoverhode har ikke tøylet Trump. Han kommer fremdeles med harde utfall mot pressen, politiske motstandere og andre statsledere.

Seinest i forbindelse med markeringen av 100-årsdagen for avslutningen på 1. verdenskrig i begynnelse av november, fyrte Trump av noen salver mot markeringens vert, Frankrikes president, Emmanuel Macron.

«Emmanuel Macron foreslår å bygge sin egen arme for å beskytte Europa fra USA, Kina og Russland. Men det var Tyskland i 1. og 2. verdenskrig. Hvordan gikk det for Frankrike? De holdt på å lære å snakke tysk i Paris før USA kom. Betal for NATO eller ikke!», tvitret Trump.

Han fortsatte med å angripe Macron for tollsatsene på vin, før han sneiet innom den franske presidentens popularitet.

«Problemet er at Emmanuel sliter med at veldig få er fornøyd med ham i Frankrike, 26 prosent, og arbeidsledigheten er nesten 10 prosent. Han prøvde å flytte fokuset til et annet emne. Forresten så er det ikke noe land som er mer nasjonalistisk enn Frankrike. Et veldig stolt folk, med rette», tvitret Trump, før han la til.

«GJØR FRANKRIKE STORARTET IGJEN».

Vil dempe konfliktnivået

Natt til fredag landet Donald Trump i Argentina, der han skal delta under G20-toppmøtet, og møtets verter har allerede gjort anstrengelser for at G20-møtet ikke blir etterfulgt av giftige Twitter-meldinger fra presidenten.

De forsøker nemlig etter beste evne å tone ned fokuset på saker som ofte har irritert Trump. Det dreier seg blant annet om proteksjonisme, Parisavtalen og migrasjon, og forsøker å gjøre slutterklæringen, som det gjerne blir jobbet med i lang tid før selve møtet, spiselig for amerikanerne, skriver Washington Post.

At nettopp Argentina bestreber seg på å redusere konfliktnivået, er neppe så overraskende. President Mauricio Macri har nemlig et svært godt forhold til Trump: De to har tidligere spilt golf sammen.

Like fullt skal det vel godt gjøres å unngå alle kontroverser. Under G20-toppmøtet i Hamburg i fjor ble det svært spent stemning, og også en slutterklæring som gjorde det klart at landene ikke var enige om alt.

Tilpasser slutterklæring

Spesielt vanskelig den gangen var et avsnitt der USA la ut om sin energipolitikk, og som inneholdt en kontroversiell henvisning til fossile brensler.

«USA vil bestrebe seg for å samarbeide tett med andre land for å hjelpe dem med å få tilgang til og bruke fossile brensler på en rene og mer effektiv måte», lyder det omstridte avsnittet.

Etter mye om og men ble formuleringen godtatt. I byttet godtok USA et avsnitt der alle de andre 19 lederne på toppmøtet bekreftet at de støtter sterkt opp om Parisavtalen.

Ifølge Washington Post har argentinske tjenestemenn arbeidet med å adressere USAs prioriteringer. Det hvite hus har vært avvisende til en slutterklæring som bruker termer som anses som eksplosive i USA. Det inkluderer blant annet «proteksjonisme» og «Parisavtalen», samtidig som innvandrere og flyktninger er et tema amerikanerne har forsøkt å unngå.

- Vi imøtekommer gjerne de bekymringene vi kan, og jobber for en rimelig formulering som kan gi konsensus. Dette kan ikke være en kamp mot USA eller noe annet land, sier Pedro Raúl Villagra Delgado, sjefforhandler for G20-toppmøtet.

Trump på plass i Argentina

Natt til fredag kunne Donald Trump melde at han hadde landet i Argentina, og at han så fram til toppmøtet.

«Har kommet til Argentina foran to veldig travle dager. Viktige møter er planlagt. Vårt flotte land er ekstremt godt representert. Vil bli veldig produktivt», skriver Trump på Twitter.

Når det gjelder møter ble det torsdag kjent at Donald Trump avlyser det planlagte møtet med Russlands president Vladimir Putin på grunn av Ukraina-konflikten.

I tillegg har Trump også bestemt å avlyse de formelle møtene han skulle ha med lederne for Tyrkia og Sør-Korea, og heller ha uformelle samtaler med en rekke ledere på G20-toppmøtet.

Selv om Argentina har lagt seg i selen for å unngå kontroverser, er det nær sagt umulig å unngå alle betente tema.

Khashoggi-drapet

Trump kan for eksempel komme til å støte på den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman for første gang siden journalisten Jamal Khashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober i år.

Ifølge opplysninger som er lekket til amerikanske medier har CIA konkludert med at Saudi-Arabias kronprins er direkte knyttet til drapet på Khashoggi, selv om Trump ikke er like skråsikker.

- CIA sier ikke at de gjorde det De peker ut visse ting, og ved å peke på disse tingene kan man konkludere at de gjorde det, eller kanskje de ikke gjorde det, uttalte Trump i forrige uke.

Uavhengig av hva Trump måtte mene om saken, kommer den til å bli tatt opp i Argentina. Macron har varslet at han vil ta opp drapet med den saudiarabiske kronprinsen.

- Jeg vil utvilsomt få anledning til å ta det opp med kronprinsen på sidelinjen under møtet, sa Macron til journalister i Buenos Aires i natt, ifølge NTB.