Argentinas «blonde dødsengel» arrestert

Den tidligere marineoffiseren Alfredo Astiz, som anklages for grove forbrytelser under diktaturet i Argentina på 70- og 80-tallet, ble arrestert tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astiz er dømt til livsvarig fengsel av en fransk rett uten at han selv var til stede, og nå risikerer han å bli utlevert. Argentinas president Nestor Kirchner omgjorde i juli et dekret som forhindret at tidligere offiserer som er mistenkt for menneskerettsbrudd, ble utlevert til utlandet.

Astiz, som ble kalt «den blonde dødsengelen», regnes som en av militærdiktaturets verste agenter. Han beskyldes blant annet for å ha pekt ut motstandere av regimet ved å gi dem kyss under en gudstjeneste. De som mottok dødskyssene ble senere bortført og drept.

Juridiske eksperter i Argentina tviler likevel på om Astiz og andre av regimets folk vil bli utlevert og tror de heller vil bli stilt for retten i hjemlandet.

Dommeren som beordret arrestasjonen av Astiz sa at en forutsetning for at han kan utleveres til Frankrike, er at han garanteres en ny rettssak hvor han selv kan være til stede.

(NTB-Reuters)