Argentinas forrige president, Kirchner er død

Argentinas tidligere president, Nestor Kirchner, er død 60 år gammel. Han var også gift med nåværende president Cristina Fernández.

Nestor Kirchner og den nåværende presidenten Cristina Fernandez de Kirchner.  Foto: REUTERS/Enrique Marcarian/Scanpix
Nestor Kirchner og den nåværende presidenten Cristina Fernandez de Kirchner. Foto: REUTERS/Enrique Marcarian/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Nestor Kirchner døde i El Calafate, sør i Argentina, på et sjukehus hvor han ble innbrakt tidlig i morges argentinsk tid. Ifølge legene hadde han fått et hjerteanfall og døde kort tid etter at han ble innlagt. Han har hatt to hjerteoperasjoner tidligere i år. Den siste var i september. Han ble 60 år gammel.

Nestor Kirchner var president i Argentina fra 2003 til 2007. Mest kjent er han for å ha fått landet ut av fullstendig nedsmelting av økonomien. Han bidro også til et oppgjør med overgrepene og overgriperne fra militær-diktaturet. I dette hadde han hjelp og støtte fra kona, Cristina Fernández, som da var senator. Da ektemannen ikke kunne stille til gjenvalg gjorde kona det.

Med Cristina Fernández i Casa Rosada i Buenos Aires har mange iakttakere lurt på hvor sterk rolle Nestor Kirchner spillte i landets styre, men stor var den. Han var president i Justitialistpartiet, bedre kjent som peronist-partiet, og han hadde sete i Deputertkammeret i Kongressen til han døde.

De fleste tok for gitt at Kirchner ville stille opp til president-valget i 2011, når Fernández går av som president. Om det hadde skjedd ville paret ha gjennomført et historisk enestående politisk vekselbruk.