Argentinas president går av

Argentinas president Fernando de la Rua går av, opplyser regjeringskilder. 20 mennesker har mistet livet i opptøyene etter at regjeringen varslet nye innsparingstiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kravene om at president Fernando de la Rua måtte gå av ble stadig sterkere etter som tallene på antall døde steg etter opptøyene natt til i dag. I et siste forsøk på å beholde makta henvendte president de la Rua seg til opposisjonen, for å be de delta i en samlingsregjering.

Opposisjonen avslo invitasjonen, og dermed hadde ikke de la Rua noe valg. Han trakk seg.

- Jeg ber om støtte fra Peronist-partiet, og er klar for alle endringer som er nødvendig, sa presidenten tidligere i kveld. Mange mener han har skylda for ti år med sammenhengende nedgang i den argentinske økonomien.

Landet har ikke vært i stand til å håndtere gjelda, og har blitt presset til å kutte de offentlige utgiftene for å betale renter og avdrag. Resultatet har vært stigende arbeidsledighet, melder nyhetsbyrået Reuters. Samtidig har skattetrykket bare økt.

De siste fire dagers opptøyer har kostet 20 mennesker livet, de fleste av dem drept av butikkeiere som forsøkte å hindre at de ble plynd ret.

Det er nå innført 30 dagers unntakstilstand i Argentina.

Opptøyene startet etter at regjeringen igjen annonserte nye innsparingstiltak. Middelklassen i landet er forbanna på de la Rua for å ha kuttet lønninger og pensjoner drastisk, samtidig som han har innført begrensninger på hvor mye penger de kan ta ut av banken.

Hver dag havner 2000 nye argentinere under fattigdomsgrensen. Arbeidsledigheten i landet er på over 18 prosent.

- Den beste julepresangen presidenten kan gi oss er å gå av, sa en mann til nyhetsbyrået AP.

I kveld fikk han sitt ønske oppfylt.

<B>TV-TALE: President Fernando de la Roya holdt en tv-tale i går kveld hvor han annonserte en 30 dagers unntakstilstand for å stanse opptøyene.
MASSEOPPTØYER: Tusenvis av argentinere tok til gata for å vise sin misnøye, og for å kreve at presient Fernando de la Roya måtte gå av.
<B>I KAMP MED POLITIET: Demonstranter som krevde regjeringen og presidentens avgang kom i slåsskamp med politiet i dag også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer