I KINA Argentinas president Cristina Fernández er på statsbesøk i Kina og har blant annet hilst på president Xi Jinping. Foto: REUTERS / Rolex Dela Pena / NTB scanpix
I KINA Argentinas president Cristina Fernández er på statsbesøk i Kina og har blant annet hilst på president Xi Jinping. Foto: REUTERS / Rolex Dela Pena / NTB scanpixVis mer

Argentinas president med Twitter-vits under Kina-besøk: «kom de for lis og petloleum?»

Høster storm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Argentinas president Cristina Fernández, som er på statsbesøk i Kina, er i såkalt hardt vær om dagen. Det ble ikke bedre da hun onsdag forsøkte å vitse med uttalemåten til sine verter.

Hun byttet rett og slett ut «r» med «l» i da hun i en twittermelding kommenterte «1000 assistenter» som var tilstede på et arrangement med utsagnet «kom de for lis og petloleum?»

Noen minutter senere fulgte hun opp med å skrive at hun beklaget, men at det hele var så latterlig og absurd at hun måtte ty til humor.

Det har ikke kommet noen respons fra kinesisk holdt, men ifølge nyhetsbyrået AP har det vært sterke reaksjoner på Twitter, og Fernandez beskyldes for å mangle både takt og tone.

Tidligere denne uka kom det fram at statsadvokaten Alberto Nisman, som døde dagen før han skulle delta i en høring i nasjonalforsamlingen om anklagene han hadde fremmet mot presidenten hadde skrevet et utkast på en arrestordre på presidenten.

I det 26 sider lange dokumentet som ble funnet i søpla i statsadvokatens leilighet, anklages president Fernández for å ha forsøkt å hindre at iranske tjenestemenn ble stilt til ansvar for bombeangrepet mot et jødisk senter i Buenos Aires i 1994. 

Argentinske myndigheter mener Nismans beskyldninger og dødsfall er knyttet til en maktkamp i den argentinske etterretningstjenesten og spioner som nylig hadde blitt sagt opp.

Nå er en dommer beordret til å etterforske saken videre.

I Argentina hersker nå en forvirring rundt hva som skjedde med statsadvokaten. Hvis han ikke tok sitt eget liv, hvem drepte ham? spør TV-kanalen MSNBC

- Anklagene er absurde, skal presidenten ha svart på beskyldningene som rettes mot henne.