Argentinas regjering i krisemøte

Minst 12 politifolk er til dels alvorlig skadd og 33 demonstranter er arrestert etter nye voldsomme protester i Argentina natt til i dag og i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Seks av politifolkene, som støtte sammen med tusener av demonstranter foran presidentpalasset og nasjonalforsamlingens bygning, blir behandlet for alvorlige skader, ifølge en talsmann for det føderale politiet.

President Adolfo Rodriguez Saa innkalte regjeringen til krisemøte lørdag morgen for å diskutere nattens protester og regjeringens politikk.

- Jeg forstår folkets indignasjon, men dette er veldig generelle anklager, sa utenriksminister Jose Vernet rett før han gikk inn i regjeringsmøtet.

- Jeg tror samfunnet vårt gjennomgår et meget spesielt øyeblikk, tilføyde han.

Flere av regjeringens medlemmer blir ansett som korrupte og like opptatt av personlig berikelse som deres forgjengere.

En av presidentens viktigste rådgivere, Carlos Grosso, gikk av fredag kveld etter krav fra demonstrantene og store deler av opinionen. Grosso var en av de minst populære personene i den nye argentinske regjeringen. Han beskyldes for korrupsjon mens han var borgermester i Buenos Aires under tidligere presi dent Carlos Menem.

Kontroversielle

Andre kontroversielle politikere omfatter utenriksminister Verbet, tidligere guvernør i Santa Fe-provinsen, og president Rodriguez Saa selv. Han skal ha styrt hjemprovinsen San Luis som sin private eiendom.

- De forsto ikke folkets beskjed fra forrige ukes protester, sier advokaten Diego Fumalli (45), en av demonstrantene.

- Meldingen var at vi ønsker et nytt politisk system uten korrupsjon. Og så går de og utnevner alle disse korrupte politikerne til en ny regjering.

Nasjonalforsamlingen

Demonstranter stormet natt til lørdag den argentinske nasjonalforsamlingen, antente branner og ødela møbler, kontorutstyr og annet inventar. Noen av demonstrantene kom seg også helt fram til presidentpalassets dører og banket hardt på.

Den greske ambassaden, seks banker, en McDonald's-restaurant og et postkontor ble ødelagt i protestene, som begynte fredelig på Maiplassen i sentrum av Buenos Aires fredag kveld, men som utviklet seg voldelig da en liten gruppe forsøkte å storme regjeringsbygninger.

Politiet tok i bruk gummikuler, tåregass og vannkanoner mot demonstrantene.

Kongressbygningen

Demonstranter stormet Argentinas kongressbygning lørdag, satte fyr på gardiner og ødela møbler.

Brannvesenet klarte å slokke brannene, mens politiet brukte tåregass og vannkanoner for å spre tusenvis av demonstranter som hadde samlet seg på Maiplassen foran presidentpalasset i Buenos Aires.

Et titall demonstranter klatret opp i metallgitteret foran dørene til presidentpalasset og banket på dørene mens andre sprayet graffiti på palassets vegger før opprørspoliti klarte å drive demonstrantene tilbake.

- Disse gangsterne må gå, ropte en kvinne mens TV-opptak viste henne og tusener av andre som hoppet opp og ned mens de slo på gryter og kasseroller for å vise misnøye på en tradisjonell måte.

Økonomisk krise

Demonstrantene protesterte mot den ukegamle regjeringens håndtering av den økonomiske krisen i landet.

Det er spesielt stor misnøye med planene om ny valuta og de fortsatte restriksjonene på kontantuttak i bankene. Folk får bare ta ut 1.000 dollar i måneden, rundt 9.000 kroner.

Mange av demonstrantene protesterte konkret mot en avgjørelse i Argentinas høyesterett fredag som opprettholder regjeringens beslutning om restriksjoner på kontantuttak.

Restriksjonene har hatt en svært negativ virkning på forbruket og rammet forretningsdrivende hardt, og mange med penger i banken frykter for at de oppsparte midlene skal gå tapt.

- Jeg satte pengene i banken for at de skulle bli passet på, ikke for at de skulle bli stjålet, sto det på en av demonstrantenes plakater.

Demonstranter kaster stein mot den argentinske regjeringsbygningen natt til i dag. Politiet svarte med tåregass, vannkanoner og gummikuler.
Argentinerne slår på gryter og kasseroller i protest mot regjeringens økonomiske politikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer