Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Argentinerne er ikke hvite

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Argentinerne har alltid regnet seg som europeere og Argentina som et europeisk land omgitt av Latin-Amerika. Forfatteren Tomás Eloy Martínez forteller at han kom hjem fra ei rundreise i Colombia, Venezuela og Brasil, og på vei fra flyplassen spurte drosjesjåføren: «Åssen går det der borte i Latin-Amerika?»

Bare de voldsomme politiske, økonomiske og sosiale krisene som stadig rammer dem, har fått enkelte av dem til å åpne øynene for det som åpenbart er latinamerikansk virkelighet. Den siste krisa, da økonomien gjennomgikk full nedsmelting og landet hadde fem presidenter på 15 dager ved årsskiftet 2001- 2002, endte med verdenshistoriens trolig største konkurs idet Argentina erklærte seg ute av stand til å betale den astronomiske gjelda, og pesoen falt til en tredel av sin verdi.

I GATENE i Buenos Aires går ennå søppelsankere rundt, tidligere et ukjent syn. De endevender alle søppeldunker og tar med seg alt av verdi på sine håndtraller. De er vandrende påminnelser for argentinerne om at de bor i Latin-Amerika.

Under ei krise på 80-tallet sa den argentinske statsviteren Rosendo Fraga satirisk: «Argentinerne tror de er europeere, men i virkeligheten er Argentina mer latinamerikansk enn Bolivia.»

I OPPSLAGSVERK og reisehåndbøker står det at mer enn 85 prosent av argentinerne er av europeisk opphav, først og fremst fra Spania og Italia, men også Tyskland. Men nå kommer trolig det verste sjokket: Dette er også en myte!

56 prosent av argentinerne har indianske gener. 10 prosent er reine indianere. 44 prosent har bare europeisk opphav. De oppsiktsvekkende funnene er fra en undersøkelse av arvestoffene til et enkelt tilfeldig utvalg av 12 000 argentinere, utført ved Universitetet i Buenos Aires. Forskerne, Daniel Corach og Andrea Sala, ville finne ut hvor mye landets urbefolkning har betydd for dagens Argentina, forteller avisa Clarín, og det er oppsiktsvekkende mye. Men de genetiske sporene viser seg ikke nødvendigvis på kroppen, forklarer forskerne.

-  Derfor har det vært mulig å opprettholde i så lang tid myten om at flertallet av Argentinas innbyggere er av europeisk opphav, sier Corach til Clarín.

DE GODE NYHETENE er at folkemordet på indianerne var mindre omfattende og argentinerne har vært mindre rasistiske enn hittil antatt. Men de grunnleggende livsløgnene er nå fratatt argentinerne, og det gjør nok vondt i folkesjelen.

Likevel, ser de seg rundt, er det kanskje like greit å vite sitt sanne opphav. For bare fire- fem år siden reiste de til utlandet og kjente seg rike med en peso verd en dollar, mens argentinske varer var uselgelig dyre.

I en karikaturtegners strek møtes to loslitte argentinere på en søppelhaug.

-  Har ikke vi truffet hverandre før? spør den ene.

-  Nei, hvor skulle det ha vært? spør den andre.

-  Jo, det må ha vært under ferien i Genève eller Zürich i fjor!