Argentinsk dommer vil avhøre Kissinger

En argentinsk domstol vil be USA om å få avhøre tidligere utenriksminister Henry Kissinger om Operasjon Kondor og mistankene om at USAs etterretning støttet søramerikanske diktaturer på 70- og 80-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kissinger var utenriksminister fra 1973 til 1977. I disse årene hadde diktaturene i Argentina, Uruguay, Paraguay, Bolivia og Chile gått sammen om å knuse politiske motstandere i alle diktaturstatene. Sammensvergelsen hadde navnet Operasjon Kondor.

- Saken er svært komplisert, sier advokaten Gaston Chillier i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Law Group i Washington.

- Om mange gjerne vil likestille Kissinger og Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet, må man likevel skille klart og tydelig mellom politisk og strafferettslig ansvar, sier han.

Flere vil avhøre Kissinger

En tilsvarende begjæring ventes fra Chile, der høyesterett har godkjent at en chilensk dommer kan be om å avhøre Kissinger om den amerikanske journalisten Charles Horman. I likhet med tusener andre forsvant Horman i løpet av de første månedene etter at Pinochet tok makten i Chile i 1973. Hormans skjebne er blitt verdenskjent gjennom filmen «The Missing».

- Kissinger må som alle andre stille seg til rådighet hvis en dommer vil avhøre ham, men bevismaterialet må være solid for å kunne anmelde eller ta ut tiltale, kommenterer Chillier begjæringen fra den argentinske dommeren Rodolfo Canicova.

Også en fransk dommer er interessert i å møte Kissinger, for å finne ut om han kjenner til hva som skjedde med to franske nonner som forsvant under diktaturet i Argentina.

Dokumenter nedgraderes

Allerede i 1976 konkluderte en Kongressrapport med at USA hadde bidratt til kuppet i Chile i 1973. I 1988 kom nye dokumenter som viste at daværende president Richard Nixon og utenriksminister Henry Kissinger var dypere innblandet enn tidligere kjent.

Etter at Chiles eks-diktator Augusto Pinochet ble pågrepet i London, har det hevet seg flere røster i latinamerikanske land mot at en stat stiller borgere fra andre land til ansvar for brudd på menneskerettighetene.

- Men skal man ha internasjonale domstoler, skal man også sørge for at forbrytere fra alle land behandles likt. Man skal heller ikke overkjøre det enkelte lands suverenitet, sier Toro.

Henry Kissinger har nylig overlevert rundt 10.000 sider med utskrifter av sine telefonsamtaler mellom 1973 og 1976 til det amerikanske utenriksdepartementet for arkivering. I henhold til amerikansk lov kan innholdet om få år bli kjent for allmennheten, fordi dokumentene blir offentlige etter 30 år.

- Det ville være svært viktig å lese materialet, sier Oscar Aguirre, en av advokatene i Buenos Aires som etterforsker Operasjon Kondor. -Kissinger hadde direkte kontakt med kuppmakerne, slår han fast.

(NTB-Juan Diego Spoerer)