Argentinsk eks-diktator arrestert

Argentinas tidligere diktator Jorge Videla er varetektsfengslet. Nå venter etterforskning omkring hans rolle i forbindelse med overgrep mot opposisjonelle i flere søramerikanske land på 1970- og 1980-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et 500-siders rettslig dokument skriver dommer Rodolfo Canicoba Corral at han tror Videla ledet en «ulovlig organisasjon» som konspirerte mot opposisjonelle i militærregimer i Sør-Amerika, under den såkalte «Condor-planen». Den ulovlige operasjonen foregikk i Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay, Bolivia og Brasil. Militærregimene kunne på denne måten forfølge mistenkte opposisjonelle som hadde søkt tilflukt i nabolandene.

Dommer Canicoba Corral beordret også at en million dollar av Videlas personlige formue holdes tilbake for å dekke saksomkostninger og gjeld.

Videla har sittet i husarrest de siste tre årene som straff for sin delaktighet i det såkalte store barnerovet, bortføring av barna til kvinner som var fengslet for påståtte politiske forbrytelser under diktaturtiden.

I forrige måned nektet han å vitne i retten i forbindelse med en gransking av tortur og ulovlige arrestasjoner under militærstyret fra 1976-1983.

(NTB)