Argentinsk eksgeneral (81) dømt til livsvarig fengsel

Ledet tortursenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Argentinas mest fryktede militærledere fra diktatortiden, Luciano Benjamin Menendez (81), ble torsdag dømt til livsvarig fengsel.

Menendez var øverstkommanderende for den argentinske hærens tredje korps i Cordoba under militærdiktaturet på 1970- og 80-tallet, og fikk et grusomt rykte som leder for et av landets verste tortursentre.

Ifølge dommen mot ham ble venstreorienterte opposisjonelle holdt fanget ved La Perla-senteret i noen uker, før de ble skutt og drept. Likene ble deretter etterlatt på åpen gate, slik at det skulle se ut som om de var blitt drept under skuddveksling.

Minst 13 000 mennesker ble ifølge offisielle tall drept i årene 1976 til 1983, mens menneskerettsgrupper hevder at tallet kan ha vært så høyt som 30 000.

Eksgeneralen, som i 1998 grunnla det fascistiske partiet Nuevo Orden Republicano, viste ingen tegn til anger under rettssaken, men forsvarte iherdig militærjuntaens forfølgelse av venstreopposisjonelle.

- Vi måtte ta de nødvendige forholdsregler, sa han.

Menendez er den siste av flere militære ledere som har fått sin dom, og han satt fra før i husarrest for andre forbrytelser han begikk under diktaturtiden.

Selv om argentinsk lov åpner for at straffedømte som er eldre enn 70 år kan få sone hjemme, og andre domfelte fra diktaturtiden har fått anledning til å sone i militærleirer, slår dommen mot Menendez fast at han må tilbringe de siste årene av sitt liv i et sivilt fengsel.

Argentinsk eksgeneral (81) dømt til livsvarig fengsel

(NTB)

SLÅTT: Luciano Benjamin Menendez (81) må sone resten av livet i fengsel for grove forbrytelser han begikk under «den skitne krigen» militærjuntaen førte mot motstandere på 70- og 80-tallet. Foto: AP/SCANPIX
SLÅTT: Luciano Benjamin Menendez (81) må sone resten av livet i fengsel for grove forbrytelser han begikk under «den skitne krigen» militærjuntaen førte mot motstandere på 70- og 80-tallet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer