Argentinske eksdiktatorer dømt for bortføring av barn

De tidligere militærdiktatorene Jorge Rafael Videla (86) og Reynaldo Bignone (84) er dømt til strenge straffer for systematisk å ha tatt hundrevis av barn fra mødre på venstresiden under militærdiktaturet i Argentina.

DØMT: De tidligere militærdiktatorene Jorge Rafael Videla og Reynaldo Bigone er dømt til fengsel for bortføring av barn. Foto: EPA/Enrique Garcia Medina
DØMT: De tidligere militærdiktatorene Jorge Rafael Videla og Reynaldo Bigone er dømt til fengsel for bortføring av barn. Foto: EPA/Enrique Garcia MedinaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ble torsdag dømt til fengselsstraffer på henholdsvis 50 og 15 år. Også tidligere marineoffiser Jorge Acosta, kjent som «Tigeren», og flere andre tidligere ledere fra militærdiktaturet ble idømt fengselsstraffer.

Hundrevis av familiemedlemmer til ofrene, barn som er blitt gjenforent med sine foreldre, samt aktivister jublet og tok til tårene da dommen ble lest opp i en rettssal i Buenos Aires.

- Dette er det vi har ventet på. Vi har ikke ønsket hevn, men rettferdighet, sier en eldre mann blant tilhørerne til Reuters.

Ifølge tiltalen var Videla og Bigone ansvarlig for bortføringene av anslagsvis 500 nyfødte og småbarn i perioden fra 1976 til 1983. Barna ble tatt fra familier som ble regnet som motstandere av militærdiktaturet.

«Menneskelige skjold» Videla, som var militærjuntaens siste leder, ble dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten i 1985. Fem år senere fikk han amnesti fra daværende president Carlos Menem, men dette ble opphevet da Nestor Kirchner senere overtok som president.

Under rettssaken forsvarte Videla bortføringene av barn og sa de ikke var del av en systematisk plan. Eksdiktatoren sa barnas mødre var «aktive stridende i terrorismens maskineri», og at de brukte sine ufødte barn som «menneskelige skjold».

Bignone ble utnevnt til president under Falklandskrigen mot britene i 1982 og er tidligere dømt til 25 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten. Menneskerettighetsgrupper anslår at rundt 30.000 argentinere forsvant under militærdiktaturets såkalte «skitne krig» mot venstresiden.

Kastet i havet De 35 konkrete bortføringene av barn som ble behandlet under rettssaken, skjedde etter fødsler av mødre som ble holdt på et beryktet tortursenter i sentrum av Buenos Aires.

Kvinnene fødte med tildekte ansikter mens de var lenket fast til sengen. De fleste opplevde aldri å se sine nyfødte før de ble tatt fra dem. De fleste av barna ble gitt til soldatfamilier eller bekjente av militærlederne.

Mødrene ble senere kastet nakne i havet fra militærfly eller helikoptre mens de fortsatt var i live.

Kun rundt 100 av de bortførte barna har senere oppdaget sin rette identitet. Menneskerettsgrupper antar at hundrevis av andre ennå ikke vet at de ble tatt fra sine mødre som barn.

(NTB)