- Argumentasjonen deres er snodig

Leder i Unge Høyre mener Fabian Stang og Stian Berger Røsland bør holde på samme linje som Høyre har hatt tidligerere.

SEXKJØPSLOVEN: Leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, mener argumentasjonen til Fabian Stang og Stian Berger Røsland er snodig, og forstår ikke hvorfor de har snudd standpunktene sine angående sexkjøpsloven. Foto: Pressefoto Unge Høyre
SEXKJØPSLOVEN: Leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, mener argumentasjonen til Fabian Stang og Stian Berger Røsland er snodig, og forstår ikke hvorfor de har snudd standpunktene sine angående sexkjøpsloven. Foto: Pressefoto Unge HøyreVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morges kom det fram at Oslos ordfører Fabian Stang (H) står fast i standpunktet mot eget partis programfestede vedtak om å avskaffe sexkjøpsloven.

Han var mot innføringen i 2009 og sto lenge på Høyres linje om å fjerne loven. I dag bekreftet ordføreren at han har snudd i saken.

Oslo-ordføreren håper nå at regjeringen og Stortinget tar hensyn til den ferske evalueringsrapporten og til politiet, som peker på at loven er viktig for å bekjempe menneskehandel.

Evalueringsrapporten er utarbeidet på oppdrag fra justisdepartementet etter fem års erfaring med loven.

Høyre-kollega og byrådsleder Stian Berger Røsland har også vist seg skeptisk til å oppheve loven.

Nå reagerer Kristian Tonning Riise, lederen av Unge Høyre, på uttalelsene til de to Høyre-veteranene.

- Snodig - Jeg syns at argumentasjonen til Stang og Berger er ganske snodig. For det første er det ikke noe nytt i denne evalueringsrapporten, og i tillegg er den usikker i så og si alle konklusjonene sine, sier Riise til Dagbladet.

- Hovedargumentet vårt for å oppheve sexkjøpsloven har alltid vært at loven gjør forholdene verre for sexarbeidere. Det argumentet står like sterkt nå som fra før rapporten kom. Det er ingen grunn til at Høyre skal snu nå, sier han.

Mens rapporten konkluderer med at prostitusjonsomfanget i Norge er redusert med 20-25 prosent sammenlignet med 2008, har forskerne også beregnet seg frem til en reduksjon på 45 prosent i forhold til det nivået trolig ville ha vært i dag om loven aldri ble innført.

- Jeg mener det er grunn til å stusse over den konklusjonen. Vi har god kontroll over gatemarkedet og annonsemarkedet, men utenom dette har ikke politi eller andre hjelpeorganisasjoner mulighet til å fange opp omfanget, sier Riise.

Gammelt nytt Unge Høyre-lederen sier også at uttalelsene fra Fabian Stang og Stian Berger Røsland ikke er noe nytt, og tror det ligger mer bak dem enn det som kommer fram.

- Stang og Røsland har vært ute med dette før. Det jeg tror de virkelig mener er at de ønsker å renske Oslos gater for prostitusjon. Det er ikke hensynet til de prostituerte som er begrunnelsen for uttalelsene deres nå, mener Riise.

Han mener Stang og Røsland bør holde på samme linje som Høyre har hatt tidligere.

- Ønsker de å gjøre noe med forholdene ute på gata, så bør det gjøres noe med adgangen til et lovlig innemarked. Det ville vært et tiltak som ville ført til at flere sexarbeidere slipper å jobbe under inhumane forhold ute på gata, sier Riise.

- Bør avskaffe loven Riise viser til internasjonal forskning i tillegg til rapporter og undersøkelser fra blant annet Fafo og hjelpeorganisasjoner i Norge, og sier at det internasjonale helse og menneskerettighetsmiljøet er klar på at bøtelegging av sexarbeidere eller kundene deres bidrar til å gjøre situasjonen mer usikker.

- Det gjør at denne utsatte gruppa må jobbe under farligere forhold, tilgangen til helsehjelp blir dårligere og det virker destruktivt for arbeidet mot HIV og seksuelt overførbare sykdommer, sier Riise til Dagbladet.

- Vi i Unge Høyre mener at vi burde avskaffe sexkjøpsloven og hallikparagrafen, og heller lage et regelverk som har sexarbeidernes helse og sikkerhet i sentrum.

DEBATT: Under en ungdomspartilederdebatt i går snakket Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise om sexkjøpsloven. Foto: Unge Høyre
DEBATT: Under en ungdomspartilederdebatt i går snakket Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise om sexkjøpsloven. Foto: Unge Høyre Vis mer