Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps nye sikkerhetsrådgiver:

Argumenterte for å angripe Nord-Korea for en måned siden

H.R. McMaster ferdig som nasjonal sikkerhetsrådgiver. Erstattes av krigshauken John Bolton.

NY SIKKERHETSRÅDGIVER: H.R. McMaster er ferdig som Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. John Bolton tar over. Foto: REX/Shutterstock/NTB scanpix
NY SIKKERHETSRÅDGIVER: H.R. McMaster er ferdig som Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. John Bolton tar over. Foto: REX/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok en topp i Donald Trumps administrasjon kastes. Denne gangen er det den svært mektige nasjonale sikkerhetsrådgiveren H.R. McMaster som er ferdig.

FERDIG: H.R. McMaster er ferdig som Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON / NTB Scanpix
FERDIG: H.R. McMaster er ferdig som Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON / NTB Scanpix Vis mer

Nasjonal sikkerhetsrådgiver er en av de aller mektigste posisjonene i Det hvite hus, og tidligere FN-ambassadør John Bolton, kjent som en såkalt krigshauk, tar nå over.

Gnisninger

Det har den siste uke versert flere rykter om at den dekorerte generalen McMaster ville forlate jobben, men Det hvite hus har benektet gnisninger mellom Trump og sikkerhetsrådgiveren.

Kilder forteller til CBS at de to skal ha blitt enige om avgangen, og at den ikke er knyttet til noen spesiell hendelse, men pågående samtaler mellom Trump og McMaster.

Twitter takker Trump McMaster for en «fremragende jobb» og skriver at han «alltid vil være min venn». Bolton tar over jobben 9. april.

NY MANN: USAs tidligere ambassadør til FN, John Bolton, er Donald Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/NTB Scanpix
NY MANN: USAs tidligere ambassadør til FN, John Bolton, er Donald Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er takknemlig overfor president Donald Trump for å ha fått muligheten til å jobbe for ham og landet som nasjonal sikkerhetsrådgiver, sier McMaster i en uttalelse.

Vil angripe Nord-Korea

John Bolton (69) er ingen hvem som helst. Han har tatt til orde for å bruke militærmakt overfor Iran og Nord-Korea og har hatt en svært streng tone overfor Russland og er en svært polariserende figur i Washington.

Bolton var en del av Bush-administrasjon da de invaderte Irak, og var en sterk pådriver for krigen. Trump drev sin egen kampanje med et kraftig budskap om at Irak-invasjonen var en feiltakelsen.

Men Bolton har også vært svært uttalt i sin synspunkter vedrørende Nord-Korea, skriver Vox.

Så seint som i februar i år argumenterte Bolton for at USA måtte løse det nordkoreanske atomproblemet med makt.

«Motstandere av forebyggende angrep hevder at det ikke er berettiget fordi Pyongyang ikke utgjør en 'overhengende trussel'. De tar feil. Det er helt legitimt for USA å reagere på den trusselen Nord-Koreas atomvåpen nå utgjør, ved å angripe først», skrev Trumps nå nytilsatte sikkerhetsrådgiver i The Wall Street Journal.

Advarte britene

I desember i fjor skrev politikeren og journalisten Mark Seddon at en amerikansk militær operasjon bare kunne være måneder unna.

Seddon, som tidligere har vært taleskriver for FNs tidligere generalsekretær og redaktør og journalist i blant annet Tribune og Al Jazeera, skrev i en kommentar at Bolton hadde kommet med en krystallklar beskjed til britiske politikere under et London-besøk.

«Boltons oppdrag, offisielt eller i, var å viderebringe beskjeden om at CIA-tropper har advart Donald Trump om at han har et vindu på tre måneder på å stoppe Nord-Koreas rakettprogram. Etter det vil nordkoreanerne ha muligheten til å treffe amerikanske byer - inkludert Washington D.C., med en atombombe».

Opplysningene til Seddon kom i kjølvannet av at Bolton hadde kommet med en rekke advarsler i amerikanske medier. Bolton, som gjentatte ganger har gitt uttrykk for at diplomati ikke løser problemene, advarte i slutten av november i fjor om at muligheten for en diplomatisk løsning i Nord-Korea var i ferd med å forsvinne.

Med andre ord har Bolton gjentatte ganger tatt til orde for det motsatte av det som nå er i ferd med å skje. President Donald Trump har som kjent sagt ja til å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un innen mai i år.

Sentral for Irak-krigen

Bolton steg til «maktens tinder» i mai 2001. Da ble han utnevnt til statssekretær for våpenkontroll og internasjonale sikkerhetssaker av Bush, noe som i praksis vil si at han var den høyest rankede diplomaten med fokus på masseødeleggelsesvåpen.

Den stillingen ble, som alle som kan historien om Irak-krigen vet, helt essensiell.

For Bolton var helt sikker i sin sak.

- Vi er sikre på at Saddam Hussein har skjulte masseødeleggelsesvåpen, skrev han i en tale i 2002.

I denne perioden skal Bolton ha vært ubehagelig å jobbe med, skrev Washington Post i forbindelse med at Bush ville utnevne Bolton til FN-ambassadør i 2005.

Personer som ikke var enige i Boltons vurderinger i spørsmål som dreide seg om Cuba, ble forsøkt sparket. Dette handlet altså ikke direkte om Irak-spørsmålet, men det viste at det ikke var rom for saklige uenigheter med sjefen.

John Prados, som jobber ved George Washington Universitys nasjonale sikkerhetsarkiver, konkluderte på følgende måte etter at en rekke dokumenter fra Bush-administrasjonen ble deklassifisert:

Bolton måtte ta på seg store deler av skylden for den politiserte etterretningen som ble brukt for å rettferdiggjøre Irak-krigen.

«Selv om Boltons handlinger ikke direkte handlet om Irak, så skjedde det sommeren 2002 - samtidig som spørsmålene om Irak-etterretning var som hetest - og handlingene hans rettet seg mot kontorer som spilte en sentral rolle i å sette sammen Irak-etterretningen. Det er ikke rart at analytikere som jobbet med Irak-etterretningen konkluderte med at deres egne karrierer var i fare hvis de kom med andre svar enn dem Bush-administrasjonen ønsket seg», skriver Prados.

Ville angripe Iran

Nyhetsbyrået AP beskriver Bolton som en av de mest splittende utenrikspolitiske ekspertene som har jobbet som FN-ambassadør.

I 2015 tok Bolton, som de siste åra har jobbet som ekspert på Fox News, også til orde for et amerikansk og/eller israelsk angrep på Irans atomkraftverk.

«Tiden er knapp, men et angrep kan lykkes. En sånn handling bør kombineres for intens amerikansk støtte til Irans opposisjon, med mål om å få regimeskifte i Teheran», skrev Bolton i New York Times.

Bolton blir Trumps tredje nasjonale sikkerhetsrådgiver på 14 måneder, etter at skandalegeneralen Michael Flynn måtte trekke seg fra jobben etter bare tre uker.

For bare to uker siden varslet Trumps utenriksminister Rex Tillerson sin avgang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!