Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Århundets tyveri tre ganger større enn først antatt

Fløy 103 milliarder kroner inn i Irak. Pengene er søkk borte.

FLØY INN PENGESEKKER: Kontantbeløp i milliardklassen ble fraktet inn i Irak med Hercules transportfly. Nå er store deler av pengene sporløst borte. Foto: Staff Sgt. Michael R. Holzworth / Scanpix
FLØY INN PENGESEKKER: Kontantbeløp i milliardklassen ble fraktet inn i Irak med Hercules transportfly. Nå er store deler av pengene sporløst borte. Foto: Staff Sgt. Michael R. Holzworth / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  For noen dager siden kom opplysningene om at 36 milliarder kroner i hjelp til Irak ikke kunne gjøres rede for.

Nå viser det seg at tallet er nesten tre ganger så stort.

Dette vil trolig bli stående som århundres tjuveri, gjennomført av politikere, byråkrater og entreprenører.

Fraktet i sekker Det hersket fullstendig kaos i Irak da USA hadde styrtet Saddam Hussein i april 2003 og skulle begynne gjenoppbyggingen av landet.

Det fantes ingen banker, og milliarder av kroner i nytrykte hundredollarsedler ble i store sekker fraktet i militære Hercules transportfly.

Det gikk minst tjue slike flyginger fra USA til Bagdad, og ett fly skal ha hatt med seg minst 13 milliarder kroner.

Dette var tida da den amerikanske diplomaten Paul Bremer var den reelle herskeren i det okkuperte Irak.

Han delte ut penger til ministerier, lokale styresmakter og kontraktører i stor stil, i den tro at pengene skulle brukes til gjenoppbygging.

Noen særlige kontrollmekanismer var det ikke snakk om, her skulle Irak gjenreises raskt og effektivt.

Irakernes penger Men Bremer glemte trolig at Irak allerede fra Saddam Husseins tid var et land gjennomsyret av korrupsjon. Det var ikke så mye amerikanske penger det dreide seg om.

Mesteparten kom fra det såkalte Utviklingsfondet for Irak med hovedsete i New York og stammet fra irakiske konti som var blitt frosset etter Golfkrigen i 1991, fra det såkalte Olje for mat-programmet og fra overskudd i irakisk oljeproduksjon.

Så det var i realiteten irakernes egne penger det dreide seg om.

Amerikanerne skjønte etter hvert at noe var galt, og det ble satt i gang undersøkelser. Men det manglet både kvitteringer og penger.

For en ukes tid siden og etter utallige revisorundersøkelser, bestemte amerikanske myndigheter seg for å avslutte granskingen.

Da var det snakk om 26 milliarder kroner.

Men i går kunne Osama al-Nujaifi, presidenten i den irakiske nasjonalforsamlingen, opplyse til TV-stasjonen Al Jazeera at beløpet var over 103 milliarder kroner.

Offisielt står USA ansvarlig for at pengene har forsvunnet. Det har gått ut over vanlige irakere som sliter med både strømmangel og andre problemer når det gjelder mangel på utvikling i landet.

Et ukjent antall mennesker har tilranet seg disse milliardene, rett foran nesa på sitt folk og de amerikanske okkupantene.