- Århundrets julegave

Nesten to år etter det grusomme drapet på Nerid Høiness, fikk moren i dag tidlig endelig beskjed. Den etterlyste mannen var arrestert. - For meg var det århundrets julegave.

MISTET DATTERA: Ellen Høiness ble utsatt for det verste som kan skje en mor. Hennes eneste datter Nerid Hiness ble brutalt drept i Laos. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MISTET DATTERA: Ellen Høiness ble utsatt for det verste som kan skje en mor. Hennes eneste datter Nerid Hiness ble brutalt drept i Laos. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg er bare uendelig lettet, sier Ellen Høiness, mammaen til Nerid Høiness, som ble funnet lemlestet og drept i jungelen i Laos i januar 2020.

Tidlig om morgenen lille julaften ringte det på døra til Ellen Høiness på Nøtterøy. På trappa stod en politimann.

- Det var Jørgen fra politiet i Tønsberg. Da skjønte jeg det, endelig var mannen som drepte min datter tatt. Jørgen behøvde ikke si noe, for jeg forstod det med en gang. Vi - Jørgen og jeg - har mange ganger snakket om denne dagen. Vi har gledet oss og sett fram til at morderen Hiroyuki Ogu skulle bli tatt, og stilles for ansvar, forteller Ellen Høiness til Dagbladet.

DREPT: Nerid Høiness ble drept. Foto: Privat
DREPT: Nerid Høiness ble drept. Foto: Privat Vis mer

Ett mareritt

- Nå får Nerid forhåpentligvis rettferdighet. Nå kan Hiroyuki Ogu ikke ta livet av flere unge kvinner, slik at ikke flere mammaer må gå gjennom et sånt mareritt som det er å miste et barn, sier Ellen Høiness.

- Å få beskjed om at drapsmannen endelig var tatt, er for meg århundrets julegave, sier Ellen Høiness.

ARRESTERT: Hiroyuki «Hiro» Ogu sitter nå arretert i Laos. Foto: Privat
ARRESTERT: Hiroyuki «Hiro» Ogu sitter nå arretert i Laos. Foto: Privat Vis mer

Norsk politi har kunnet gjøre lite, etter at Nerid Høiness fra Bærum ble funnet drept, utover å sende meldinger til politiet i Laos.

Men familiens bistandsadvokat, Sidsel Katralen i Advokatfirmaet Elden og den tidligere politisjefen i FNs internasjonale styrker, Øyvind Olsen, har i nesten to år «plaget livet» av politiet i Laos, Thailand og Kambodsja, hvor Hiroyuki Ogu har vært på rømmen.

- Det er en lettelsens dag, endelig er Hiroyuki «Hiro» Ogu (40) pågrepet, og kan stilles for retten, sier advokat Sidsel Katralen.

Presten ringte

Ellen Høiness hadde nær og god kontakt med sin eneste datter Nerid. Datteren reiste til Asia i 2019, for blant annet å videreutdanne seg som yoga-instruktør.

Mammaen til Nerid forstod at noe var galt, da hun i januar 2020 plutselig ikke fikk kontakt med datteren.

Fredag 24. januar 2020, klokka 06.15 om morgenen, ringte telefonen hjemme hos Ellen Høiness (59) i Tønsberg.

PRESSET PÅ: Ellen Høiness og advokat Siodsel Katraolen har i nesten to år kjempet for at politiet i Laos skulle pågripe mannen som drepte Ellen Høiness. Bildet er tatt etter et møte med norsk UD. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
PRESSET PÅ: Ellen Høiness og advokat Siodsel Katraolen har i nesten to år kjempet for at politiet i Laos skulle pågripe mannen som drepte Ellen Høiness. Bildet er tatt etter et møte med norsk UD. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Jeg skjønte før jeg fikk svart, det handler om Nerid, mitt eneste barn, at hun ikke levde lenger. Det var presten, som ringte. At alt håp var ute. Min datter var død, fortalte Ellen til Dagbladet da hun i april 2020 fortalte om drapet for første gang.

Den siste sikre vitneobservasjonen av Nerid Høiness (30), var fra et pensjonat i byen Vang Vieng i Laos. Der hun og kjæresten Hiroyuki «Hiro» skal ha bodd på Freedom Hostel.

Dumpet i jungelen

Avhør tatt politiet i Laos viste at flere hadde observert at noe var galt i forholdet mellom Nerid og kjæresten «Hiro».

Etterforskningen avdekket - flere vitner skal ha sett det - at «Hiro» Ogu skal ha båret henne ned fra hotellrommet, og festet henne på motorsykkelen, før han kjørte bort fra hotellet.

Noen dager seinere ble Nerids døde kropp funnet gjemt i jungelen i Laos.

Kort tid etter ble den japanske statsborgeren Hiroyuki «Hiro» Ogu internasjonalt etterlyst av politiet i Laos.

Presset på

Noen dager seinere kontaktet familiens bistandsadvokat den tidligere FN-politisjefen Øyvind Olsen, og ba om hans hjelp.

- Heldigvis har jeg flere gamle venner og bekjente fra min tid i FN. Blant annet politisjefer i Thailand, Laos og Kambodsja. Vi presset på så godt vi kunne, noe som forhåpentligvis førte til at saken ikke ble glemt av politiet i Laos, sier Olsen.

BRUKTE KONTAKTER; Øyvind Olsen, mangeårig sjef i FNs politistyrker har brukt nesten to år på å jakte på mannen siom drepte Nerid Høiness. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
BRUKTE KONTAKTER; Øyvind Olsen, mangeårig sjef i FNs politistyrker har brukt nesten to år på å jakte på mannen siom drepte Nerid Høiness. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Det har også vært positivt at tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) flere ganger har tatt opp drapet, både i Dagbladet og på Stortinget, sier Øyvind Olsen.

Dagbladet er kjent med sikre observasjoner av «Hiro» Ogu i både Thailand og Kambodsja de siste to åra. Minst to ganger rykket bevæpnet politi på den idylliske ferieøya Koh Phangan i Siambukta ut for å pågripe japaneren.

Begge gangene forsvant han rett før politiet kom til stedet. Våren 2020 fikk politiet i Kambodsja flere meldinger om at «Hiro» Ogu var sett i byen Kampot i Kambodsja.

Både i Kampot og på øya Koh Phangan ble japaneren sett kjørende rundt på en eldre motorsykkel - trolig den samme motorsykkelen han og Nerid Høiness reiste på tur med, til Vang Vang i Laos.

Lite hjelp

Både advokat Katralen og Øyvind Olsen har gjentatte ganger vært i kontakt med politimyndighetene både i Bangkok og på ferieøya Koh Phangan.

- Vi forsøkte også å få de nordiske landenes politisambandsmenn som er stasjonert i Thailand, til å engasjere seg, og bruke sine kontakter. Dessverre var det til lite nytt, sier Øyvind Olsen.

Derimot fikk Olsen og Katralen fortløpende hjelp og informasjon fra lokale politioffiserer i de tre landene – Laos, Thailand og Kambodsja.

- Vi har fått beskjed fra politiet i Tønsberg, som igjen er varslet via det internasjonale politisamarbeidet Interpol, om at «Hiro» Ogu er pågrepet. Arrestasjonen skal ha skjedd i Laos, den 20 november i år, sier advokat Katralen.

RETTSSAK: Det er ventet at rettssaken mot mannen som drepte norske Nerid Høiness i Laos, starter i løpet av våren. Foto: Privat
RETTSSAK: Det er ventet at rettssaken mot mannen som drepte norske Nerid Høiness i Laos, starter i løpet av våren. Foto: Privat Vis mer

«Ikke gi opp»

Dagbladet har forgjeves forsøkt å få kontakt med politiet i både Vang Vang i Laos, hvor Nerid Høiness ble drept, og kriminalpolitiet i hovedstaden Vientiane.

- Det eneste positive i denne saken er at den viser at det nytter å ikke gi opp. Vi har flere ganger håpet at politiet i enten Laos, Thailand eller Kambodsja skulle pågripe mannen som er siktet for å ha mishandlet, slått ihjel og dumpet liket av Nerid Høiness. Men først i dag, nesten to år etter det grusomme drapet, har vi endelig fått beskjed om at mannen er pågrepet, sier Sidsel Katralen til Dagbladet.

- Hva som skjer videre er jeg usikker på. Men slik jeg forstår det, vil mannen bli stilt for retten, sier Ellen Høiness til Dagbladet.

Hun bekrefter at familien ønsker å være til stede under rettssaken mot «Hiro» Ogu i Laos.

VAR ETTERLYST: Slik var Hiroyuki «Hiro» Ogu etterlyst via Interpol. Faksimile: Interpol
VAR ETTERLYST: Slik var Hiroyuki «Hiro» Ogu etterlyst via Interpol. Faksimile: Interpol Vis mer

Dagbladet er kjent med at politiet i Thailand og Laos har opplysninger som knytter Hiroyuki «Hiro» Ogu til organisert kriminalitet i området. Det har tidligere blitt antydet overfor både advokat Katralen og Øyvind Olsen, at det kan være årsaken til at «Hiro» Ogu i nesten to år unngikk å bli pågrepet av politiet.

Det er ventet at politiet i både Thailand og Laos vil konfrontere «Hiro» Ogu med andre kriminelle forhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer