Ivanka og Jared til ambassadeåpning i Jerusalem:

- Århundrets kilevink

Anspent stemning mens USA flytter ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

MOTTAKELSE: Donald Trumps datter, Ivanka (t.h.) sammen med ektemannen Jared Kushner, finansminister Steve Mnuchin sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og kona Sarah under en mottakelse i Jerusalem søndag. Foto: AFP PHOTO / Gali Tibbon
MOTTAKELSE: Donald Trumps datter, Ivanka (t.h.) sammen med ektemannen Jared Kushner, finansminister Steve Mnuchin sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og kona Sarah under en mottakelse i Jerusalem søndag. Foto: AFP PHOTO / Gali Tibbon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): USAs president, Donald Trump, skapte store internasjonale bølger da han anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og besluttet å flytte den amerikanske ambassaden dit. Søndag kom presidentens datter, Ivanka, og svigersønn Jared Kushner til Jerusalem for å delta i åpningen mandag.

Seremonien i Jerusalem skjer i forbindelse med 70-årsjubileet til staten Israel. Israel ser selv Jerusalem som sin hovestad. Men palestinerne gjør krav på Øst-Jerusalem, som ble okkupert av Israel i 1967. Internasjonalt er det ikke anerkjent at Israel har full suverenitet over byen.

- Fjernet med twittermelding

Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, brøt med mange tiår med nøytralitet fra USAs side.

- Jeg ber alle land om å følge USA og flytte sine ambassader til Jerusalem. Det er det rette å gjøre fordi det bidrar til fred, sier Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, ifølge BBC.

Men foreløpig har Trumps kontroversielle beslutning bidratt til en ytterligere anstrengt situasjon. Før seremonien mandag er stemningen spent, melder NBC News.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, har kalt det «århundrets kilevink».

- Politisk er Jerusalem vår hovedstad. Religiøst er det vår hovedstad. Geografisk er det vår hovedstad. Men den ble fjernet fra kartet med en twittermelding fra herr Trump, sier Abbas, ifølge Al-Jazeera.

Nei til Trump

Han har lenge gjort det klart at palestinerne ikke vil godta Trumps plan.

- Nå sier vi nei til Trump. Vi vil ikke akseptere planen hans. Vi ser at «århundrets avtale» er «århundrets kilevink», sier Abbas.

- Flyttingen markerer slutten på en æra hvor USA ledet de internasjonale forsøkene på angivelig å oppnå en tostatsløsning, sier lederen for den palestinske delegasjonen til USA, Husam Zomlot, til NBC News.

Inntil videre vil USAs ambassade flytte inn i det eksisterende amerikanske konsulatet i Jerusalem. Deretter er planen å finne en langt større tomt som vil ha plass til resten av ambassadepersonellet fra Tel Aviv.

Mange andre land planlegger å boikotte åpningen, deriblant ambassadørene fra en rekke EU-land. De har kritisert Trumps beslutning i harde ordelag. Det har også Norge gjort.

Beæret datter

På motsatt side planlegger presidentene til Guatemala og Paraguay å delta. Begge landene besluttet å følge USAs eksempel og flytte sine ambassader til Jerusalem.

Det er ventet at Trump selv vil holde en tale under åpningen via videooverføring. Foruten datteren og svigersønnen, vil også finansminister, Steven Mnuchin og viseutenriksminister John Sullivan være til stede.

- Jeg er beæret over å få bli en del av delegasjonen som representerer USAs president, administrasjonen hans og det amerikanske folk i denne betydningsfulle seremonien for å markere åpningen av vår nye amerikanske ambassade i Jerusalem i Israel. Vi vil be for det grenseløse potensialet i den amerikansk-israelske allianse, og vi vil be for fred, skriver Ivanka Trump på Twitter og legger ved et bilde av seg selv ved Klagemuren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer