Århundrets kjeltring avslørt av Joly

Alfred Sirven, hovedtiltalte i den gigantiske Elf-skandalen i Frankrike, viser seg å være århundrets kjeltring i Frankrike. Omfanget av hans lysskye finanstransaksjoner ble kartlagt takket være Eva Jolys pågåenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Joly og hennes kollegaer Laurence Vichnievsky og Renaud van Ruymbeke har Sirven, tidligere Elfs nummer to, underslått 1,4 milliarder kroner, skriver ukemagasinet l'Express. Det gjør «Sir Alfred», som han ble kalt under flukten til Filippinene, til en av århundrets største kjeltringer.

Erkefiende

«Sir Alfred», 75, soner foreløpig en dom på fire års fengsel for korrupsjon i fengslet La Santé i Paris.

Dommen ble nylig bekreftet, og Sirven får ikke slippe ut som han og advokatene håpet.

Hans erkefiende befinner seg nå i Norge. Eva Joly har gjennom et nitid arbeid sammen med Laurence Vichnievsky klart å kartlegge «Sir Alfreds» bevegelser de siste åra.

Dyre vaner

Joly og Vichnivesky fant ham til slutt etter fire års flukt i Manila på Filippinene og klarte å få ham utlevert til Frankrike. Det var blant annet etter å ha fulgt vin- og sigarsporet etter en mann med dyre vaner. Og etter at den sveitsiske forhørsdommeren Paul Perraudin hadde fulgt pengestrømmen. Til slutt kunne Renaud van Ruymbeke trekke konklusjonene.

Sirven sto bak hele Elfs korrupte system av kofferter fulle av banksedler. Underveis sørget han for å stikke unna bunker til seg selv, blant annet for å kjøpe en luksusvilla på Ibiza i Spania, et fransk slott, antikviteter og smykker.

Mediekupp

Joly og hennes kolleger forsøkte å gjøre myndighetene oppmerksomme på omfanget av korrupsjonen.

- Vi forventet at de skulle gjøre noe med det, når noe så alvorlig kom opp i dagen, sier Eva Joly.

Men mediene framstilte et annet bilde, der det virket som dommerne ville ha makta og blandet seg i forretningslivet. Joly kaller det et «mediekupp». Resultatet ble i stedet et forsøk fra president Jacques Chiracs nye høyreregjering på å få vedtatt et totalt amnesti, også for korrupsjonssaker.

- Det kunne ikke bli gjennomført på grunn av børsskandalene i USA, mener Joly.

Det er ikke lenger aktuelt å påstå at det ikke lenger er behov for ytre kontroll.

STORKJELTRING: Alfred Sirven har underslått milliarder, men ble avslørt av Eva Joly. Hun fant ham på Filippinene og fikk ham utlevert til franske fengsler.