Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Århundrets komet» forsvinner bak sola i kveld

Uenighet om hvor spetakulært det blir dersom kometen dukker opp på den andre sida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt vil kometen ISON passere sola - en ferd det er knyttet store forventninger til. ISON har lenge blitt hyllet som en mulig «århundrets komet». Enkelte har gått så langt som å si at kometen, dersom vi er heldige, vil lyse opp nattehimmelen med samme styrke som fullmånen.

Men ikke alle er like entusiastiske på ISONs vegne. Sjansene for at den ikke overlever ferden forbi sola, er definitivt til stede.

ISON står nemlig i fare for å bli revet i stykker av solas tyngdekraft og enorme varme når den passerer bare én million kilometer fra stjerna.

2500 grader Kometen, som hovedsakelig består av is og stein, vil bli utsatt for en temperatur på over 2500 grader. Tåler den ikke dette, vil den fordampe og det vil neppe være stort igjen av den som kommer ut på den andre siden av sola.

Men dersom kometen overlever ferden, kan vi glede oss til et vakkert syn på den østlige morgenhimmelen rett før soloppgang den 29. november.

Professor emeritus Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo, mener det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til hvor lyssterk kometen vil bli, om den overlever ferden.

- Klokka 20.00 i kveld vil den være bare en soldiameter fra sola. Den vil med andre ord bli utsatt for veldig stor oppheting, samt intense tidevannskrefter fra stjerna, sier Aksnes til Dagbladet, og trekker fram et eksempel på en planet det ikke gikk så bra med:

- Hadde brent opp - I 1994 ble kometen Shoemaker-Levy 9 rett og slett ble revet i filler av å passere nær Jupiter. Det medførte at 20 fragmenter kolliderte med planeten. Jupiter har stor tiltrekningskraft sammenliknet med andre planeter, og tiltrekker seg mange kometer, sier han.

NÆRMER SEG SOLA: ISON på vei mot sola, her fotografert av NASA den 25. november Foto: NASA/AP/Scanpix
NÆRMER SEG SOLA: ISON på vei mot sola, her fotografert av NASA den 25. november Foto: NASA/AP/Scanpix Vis mer

Men det finnes også solskinnshistorier for kometers passeringer nær store planeter - og også sola. Aksnes har selv studert én komet som overlevde en solpassering.

- I 1965 jobbet jeg ved Harward-observatoriet, og studerte kometen Ikeya Seky som overlevde sin passering av sola, forteller han.

Om ISON også overlever, er han imidlertid usikker på.

- Det er et åpent spørsmål om det går bra med den, sier han.

- Hvordan hadde det gått med jordkloden om den hadde passert sola med den avstanden ISON i natt passerer sola?

- Det hadde ikke gått bra. Vi hadde brent opp. Og tidevannskreftene hadde vært ekstreme, sier professoren.

- Et engangsbesøk Har vi flaks overlever kometen sin ferd. Da kan vi vente oss at den kommer ut på andre siden med en lang hale som består av støv, vanndamp, karbonmonoksid, karbondioksid, metan, ammoniakk og andre flyktige gasser.

KOMET: I natt vil kometen ISON passere svært nær sola. Foto: Aaron Kingery/MSFC/NASA/Reuters/Scanpix
KOMET: I natt vil kometen ISON passere svært nær sola. Foto: Aaron Kingery/MSFC/NASA/Reuters/Scanpix Vis mer

- Den vil være synlig ikke så langt fra Saturn, og i beste fall kan den bli et brukbart mål for det blotte øyne. Den vil i alle fall være synlig med kikkert, sier Aksnens, som understreker at man må være ekstremt varsom med å bruke kikkert mot sola.

Om kometen overlever, reiser den videre ut i det store verdensrommet.

- Den forsvinner ut i rommet. Dette er en engangskomet - og et engangsbesøk, sier Aksnes.

De siste dagene har det blant annet i hovedstaden vært svært farverike solnedganger og soloppganger. Dette har ingen sammenheng med kometen ISON å gjøre, opplyser Aksnes. Han forteller at årsaken til at solnedgangene er uvanlig farverike kommer av at sola ligger lavt, og at det er skyer eller støv som fanger opp farvene.

GRØNN OG HVIT: ISON har nå en grønn-hvit farge. Fotio: AFP PHOTO/NASA/HUBBLE/Scanpix
GRØNN OG HVIT: ISON har nå en grønn-hvit farge. Fotio: AFP PHOTO/NASA/HUBBLE/Scanpix Vis mer