- «Århundrets komet» kan bli århundrets flopp

Går trolig i oppløsning.

FLOPP ELLER FANTASTISK: Mange har store forventninger til at kometen ISON leverer et spektakulært lysshow senere i år. Det er langt fra sikkert. Her er den knipset av Hubble-teleskopet i mai i år. Foto: REUTERS/NASA/ESA/Hubble Heritage Team (STScI/AURA)/NTB SCANPIX
FLOPP ELLER FANTASTISK: Mange har store forventninger til at kometen ISON leverer et spektakulært lysshow senere i år. Det er langt fra sikkert. Her er den knipset av Hubble-teleskopet i mai i år. Foto: REUTERS/NASA/ESA/Hubble Heritage Team (STScI/AURA)/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kometen ISON har lenge blitt hyllet som en mulig «århundrets komet». Enkelte har gått så langt som å si at kometen - dersom vi er heldige - vil lyse opp nattehimmelen med samme styrke som fullmånen når den er her mot slutten av 2013.

Nå er det kanskje på tide å bremse entusiasmen, sier eksperter. Foreløpige observasjoner antyder at kometen ikke øker i lysstyrke som håpet, og at den trolig kommer til å gå i oppløsning etter hvert som den nærmer seg sola, melder Space.com.

12. august greide den amerikanske atmosfæreforskeren og amatørastronomen Bruce Gary å fotografere kometen. Basert på bildene regnet han seg fram til at den for øyeblikket har en lysstyrke (magnitude) på 14,3. Dette er minst to magnituder svakere enn de fleste forutså.

- [Det betyr at] kometkjernen er trolig liten og relativt inaktiv, sier kometekspert John Bortle til nettstedet.

- Jeg mener at ISON ikke har noen sjanser for å overleve nærmøtet med sola, legger han til.

Det kraftige skinnet fra sola gjorde at den forsvant og ble umulig å observere i juni. Bildene er til amatørastronom Gary er de første etter at den dukket opp igjen i august. Dette er dermed konklusjoner som bare baseres på én observasjon; flere må til for å fastslå hva ISONs endelige skjebne blir.

Kometen ble oppdaget 21. september av russerne Vitali Nevski og Artyom Novichonok ved ISON-Kislovodsk-observatoriet i Russland.