MÅNEFORMØRKELSE: På lørdag intreffer en måneformørkelse, men idet  jorda går mellom sola og månen er det dag her i Norge, og fenomenet vil ikke være synlig for oss. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
MÅNEFORMØRKELSE: På lørdag intreffer en måneformørkelse, men idet jorda går mellom sola og månen er det dag her i Norge, og fenomenet vil ikke være synlig for oss. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Århundrets korteste måneformørkelse på lørdag

- I fem minutter vil månen være helt rød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dessverre vil ikke denne måneformørkelsen være synlig fra Norge. Det forteller pressekontakt Tor E. Aslesen ved Norsk astronomisk selskap.

De som ønsker å oppleve at månen blir helt rød må enten befinne seg i USA, eller vente til 28. september - når en ny måneformørkelse intreffer.

- Måneformørkelse i september er synlig her i Norge. Da vil månen bli helt rød tidlig på morgenen, på vesthimmelen, forteller Aslesen, som var en av dem som var på Svalbard den 20. mars i år, og sammen med venner fra Norsk astronomisk selskap fikk oppleve den totale solformørkelsen der.

Ifølge NASA vil måneformørkelsen som intreffer nå på lørdag være den korteste på et århundre. Formørkelsen vil bare vare i fem minutter.

- Sola er bare fem minutter skjult bak jorda sett fra månen, og sola «stryker» dermed nordpolen på jorda sett fra månen, forklarer Aslesen.

En måneformørkelse er en formørkelse som oppstår når jorda går mellom sola og månen, og hindrer at sollyset når månens overflate.