Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palme-drapet

Århundrets slakt

Hans Holmer som ledet etterforskningen av drapet på Olof Palme får tidenes slakt av den nye etterforskningsledelsen, som etter 34 år mener de har oppklart statsminister-drapet.

SLAKTES: Politimester Hans Holmér som ledet Palme-etterforskningen, ville ikke etterforske Stig Engström. Den nye etterforskningsledelsen mener det er ubegripelig. Foto: Hakan RODEN / TT
SLAKTES: Politimester Hans Holmér som ledet Palme-etterforskningen, ville ikke etterforske Stig Engström. Den nye etterforskningsledelsen mener det er ubegripelig. Foto: Hakan RODEN / TT Vis mer

Statsadvokat Krister Petersson mener det var Skandiamannen Stig Engström som drepte Olof Palme.

I går – 12.521 dager etter at Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept på Sveavägen i Stockholm sentrum – kunne den nye etterforskningsledelsen fastslå at de har avslørt gjerningsmannen.

DRAPSMANN: Stig Engström pekes nå ut som mannen som drepte Sveriges statsminister Olof Palme i 1986. Foto: TT / Scanpix
DRAPSMANN: Stig Engström pekes nå ut som mannen som drepte Sveriges statsminister Olof Palme i 1986. Foto: TT / Scanpix Vis mer

Stig Engström som tok sitt eget liv i 2000 – 14 år etter skuddene på Sveavägen – blir utpekt som gjerningsmann,

Statsadvokat Krister Petersson (som ikke må forveksles med Christer Pettersson som i 1989 først ble dømt og seinere frikjent for å ha drept Olof Palme) kunne ikke legge fram konkrete bevis.

Men ved hjelp av utelukkelser, indisier og Stig Engströms egne motstridende forklaringer konkluderer den nye etterforskningsledelsen med at det var den såkalte Skandiamannen som drepte Olof Palme.

«En elefant»

Engström meldte seg selv som vitne, men ble ikke trodd av Palme-etterforskerne med politimester Hans Holmér i spissen.

Holmér omtalte Engström slik « … en elefant som vil spille en rolle i etterforskningen».

SLAKTER: Statsadvokat Krister Petersson mener det er uforståelig at Palme-etterforskerne ikke etterforsket Stig Engström i 1986. - Jeg hadde pågrepet og siktet ham, sier Petersson som nå legger ned etterforskningen etter 34 år. Foto: Thomas Carlgren, TT / NTB Scanpix
SLAKTER: Statsadvokat Krister Petersson mener det er uforståelig at Palme-etterforskerne ikke etterforsket Stig Engström i 1986. - Jeg hadde pågrepet og siktet ham, sier Petersson som nå legger ned etterforskningen etter 34 år. Foto: Thomas Carlgren, TT / NTB Scanpix Vis mer

Nå 34 år etter drapet mener Petersson at det er uforståelig at Engström ikke ble arrestert og siktet for drapet. Statsadvokaten mener indisiene, og de selvmotsigende forklaringene og andre vitners utsagn var nok til skjellig grunn til mistanke og at det ville holdt til å fengsle Engström.

Kritikken mot den opprinnelig Palme-gruppen er knallhard, og Hans Holmér og hans menn levnes ingen ære.

Men statsadvokat Krister Petersson som nå mener drapet er oppklart og legger ned etterforskningen siden Stig Engström har vært død i 20 år, får selv knallhard kritikk.

Ikke overbevist

Forfatter og tidligere professor på Polishögskolan i Stockholm Leif G.W. Persson er skuffet.

- Dette er stor skuffelse. Statsadvokaten har ikke produsert noe med substans. Det eneste vi har blitt presentert er tolkninger av det som skjedde, sier Persson til svensk TV4.

- Jeg utelukker ikke at Engström er morderen, men etter å ha hørt Petersson er jeg langt fra overbevist, sier den frittalende forfatteren som i Sverige er kjent som «polis-professoren».

IKKE IMPONERT: Leif G. W. Persson er ikke overbevist om at det var Stig Engström som drepte statsminister Olof Palme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE IMPONERT: Leif G. W. Persson er ikke overbevist om at det var Stig Engström som drepte statsminister Olof Palme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

En av Sveriges mest kjente strafferettsadvokater, Hanna Lindblom, er også svært kritisk til «bevisene» Krister Petersson la fram.

- Det er ingen sikre vitneobservasjoner, ikke et drapsvåpen, ikke noe motiv, og hadde Engström vært i live kunne han kanskje presentert et alibi, sier Lindblom til Expressen.

Peter Althin, advokat og rettsekspert, sa umiddelbart etter pressekonferansen til Sveriges Radio:

- Jeg kjenner en stor besvikelse. Min oppfatning er at påtalemyndigheten her har benyttet seg av utelukkelsesmetoden.

- En fiasko

Expressens tidligere sjefredaktør Thomas Mattsson, jobbet med i flere år på heltid med Palme-drapet. Han hadde store forventninger til Krister Peterssons pressekonferanse.

- En fiasko. Det er ingen tekniske bevis, og ingen tilståelse. Petersson begrunnet heller ikke hvordan Stig Engström eventuelt skulle ha skutt Olof Palme.

- Det ble også spekulert i at Engström hadde tilhold i Palme-kritiske kretser, men det ble heller ikke lagt fram noe bevis for det, sier Mattsson.

- Vi fikk høre om gamle vitneutsagn, som denne statsadvokaten, i motsetning til tidligere statsadvokater, vurderer annerledes. Det er også verdt å merke seg at politiets etterforskningsleder Hans Melander på pressekonferansen sa at han selv synes Sør-Afrika-sporet er interessant, sier Thomas Mattsson til Dagbladet.

Forventet bevis

En av Sveriges mest erfarne og dyktige reportere er Lars Näslund i Dagens Nyheter. I over fem år – fra mordnatta til høsten 1991 – jobbet Näslund på heltid med drapet på Olof Palme.

- Jeg intervjuet Stig Engström den 4. september 1986. Han ville da vise oss hva han gjorde på mordplassen. Statsadvokat Petersson begrunner godt at det er mye som ikke stemmer i Engströms forklaring, i forhold til andre vitner, sier Näslund.

BEVIS: Journalist Lars Näslund i avisa Dagnes Nyheter hadde forventet nye konkrete bevis. - Jeg hadde trodd at etterforskningsledelsen ville lagt fram bevis, som knyttet Stig Engström til drapet, sier Lars Näslund. Foto: Dagens Nyheter
BEVIS: Journalist Lars Näslund i avisa Dagnes Nyheter hadde forventet nye konkrete bevis. - Jeg hadde trodd at etterforskningsledelsen ville lagt fram bevis, som knyttet Stig Engström til drapet, sier Lars Näslund. Foto: Dagens Nyheter Vis mer

Den erfarne reporteren medgir at han hadde forventet at statsadvokaten hadde lagt fram tekniske bevis.

- I vinter ble statsadvokaten intervjuet på radio. Petterson sa da at han forventet å legge fram tekniske bevis. Det gjorde han ikke.

- Men jeg er imponert over hvor tydelig Petersson er i sin kritikk av politiet og Palme-etterforskningen.

FBI-profil

Näslund ønsker ikke å spekulere i om Engström virkelig er den skyldige drapsmannen, eller om det kan være andre gjerningsmenn.

- Sammen med FBI fikk svensk politi utarbeidet en profil på en mulig gjerningsmann. Det er en hel del i Engströms personlighet som stemmer overens med FBIs profil, sier Näslund til Dagbladet.

Han vedgår at det for ham var en «besvikelse» at statsadvokat Krister Petersson ikke hadde nye opplysninger å komme med.

- Det var ikke mye nytt som Petersson kom med i forhold til boka «Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme» til journalist Thomas Pettersson som ble utgitt i 2018. All honnør til journalisten som gravde fram opplysningene, sier Lars Näslund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!