Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Århundrets solformørkelse

Over 120 år til neste formørkelse i samme skala.

 NEPAL:  Sjefen for for Taksashita Academy, Bhenet Aeryal, tester japanske dekkbrilelr og gjør seg klar i Nepals hovedstad Katmandu til den totale solformørkelsen. Foto: NARENDRA SHESTRA, EPA/SCANPIX.
NEPAL: Sjefen for for Taksashita Academy, Bhenet Aeryal, tester japanske dekkbrilelr og gjør seg klar i Nepals hovedstad Katmandu til den totale solformørkelsen. Foto: NARENDRA SHESTRA, EPA/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Århundrets totale solformørkelse» finner sted like etter klokka 04.00 i natt, norsk tid.

Dessverre er det få muligheter til å føle begivenheten på kroppen, med mindre man befinner seg innenfor en smal stripe som blant annet går over Maldivene, India, Nepal, Kina og Stillehavet.

Historisk
Solformørkelsens maksimum finner sted klokka 04.35, norsk tid, i et område 100 kilometer sør for Bonin-øyene ved Japan. På det lengste så varer den i 6 minutter og 26 sekunder, noe som er ekstremt sjeldent.

- Den varer svært lenge. Noe lignende har ikke funnet sted i det 21. århundret, og vil ikke skje igjen før i 2132, opplyser astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til Dagbladet.

En rekke webkamera overføre fenomenet direkte. Her og her finner du en liste over alternativer. Merk at det kan være lurt å være ute i god tid på grunn av stor pågang.

På xjubieer.free.fr kan du se et interaktivt kart over stien formørkelsen følger, og sjekke klokkeslettet for start og slutt på ulike steder.

Frykter været
- Dette er alle solformørkelsers mor, påpeker Røed Ødegaard, som har arrangert tur til Kina for å bivåne hendelsen. Der er han nå i selskap med om lag 150 andre norske entusiaster, i tillegg til formørkelsesturister fra hele verden.

TOTALFORMØRKELSE: Langs denne tynne stripen over India, Kina og Stillehavet, kan man se solskiven fullstendig dekket av månen. Kart: GOOGLE/NASA
TOTALFORMØRKELSE: Langs denne tynne stripen over India, Kina og Stillehavet, kan man se solskiven fullstendig dekket av månen. Kart: GOOGLE/NASA Vis mer

Alt avhenger nå av været på en 900 meter høy topp utenfor Hangzhou.

- Vi har noen tordenstormer ved oss nå, men de flytter seg heldigvis ikke. Vi har alternative steder å se formørkelsen fra dersom det blir dårlig vær. Vi kommer til å vurdere situasjonen når vi reiser ut 03.45, lokal tid, sier Ødegaard til Dagbladet.

Lav solaktivitet
Flere faktorer spiller inn på hvordan solformørkelsen vil se ut.

- Alle solformørkelser er forskjellige. Det kommer blant annet an på atmosfæretilstandene ved observasjonsstedet.

 SIBIR:  Slik så solmørkelsen 1. august i fjor over Novosibirsk i Sibir. Foto: ILNAR SALAKHIEV, AP/SCANPIX.
SIBIR: Slik så solmørkelsen 1. august i fjor over Novosibirsk i Sibir. Foto: ILNAR SALAKHIEV, AP/SCANPIX. Vis mer

Sola er dessuten inne en periode preget av uvanlig lite aktivitet. Dette vil påvirke koronaen, eller lysringen, som oppstår når solskiva er fullstendig dekket av månen.

Videre kan Venus og Merkur - planetene som går i bane mellom jorda og sola - observeres under formørkelsen, opplyser Røed Ødegård.

Få formørkelser i Norge
På himmelen over norsk jord blir det ingen reprise av solformørkelsen 1. august i fjor, og det vil gå lang tid før vi får oppleve noe tilsvarende her på berget.

- Folk i Longyearbyen kan glede seg til et glimt av solformørkelse i 2015. Over norsk fastland vil det ikke være mulig å se noe lignende igjen før i 2126. De som ikke får med seg Svalbard om seks år, kan forberede en tur til Spania i 2026, sier lederen av Astronomiåret 2009, Håkon Dahle, til Dagbladet.

Året etter inntreffer nok en formørkelse i Spania og Nord-Afrika, som bare er tre sekunder enn den som finner sted i natt. Værprognosene er dessuten bedre, opplyser Dahle videre.

 JAPAN:  Astronomi-entusiaster i teltleir på øya Amami sør før det japanske fastlandet. Foto: OKI SASAHARI, AP/SCANPIX.
JAPAN: Astronomi-entusiaster i teltleir på øya Amami sør før det japanske fastlandet. Foto: OKI SASAHARI, AP/SCANPIX. Vis mer

Nettstedene Bangirommet.no, astronomi.no og astronomi2009.no skal oppdateres med bilder og filmer fra begivenheten.

Formørkelsen går over noen av verdens tettest befolkede områder, og vil trolig bli den mest sette i menneskets historie, mener Dahle og Røed Ødegaard.

Gir bort 15 000 teleskoper
Høstens store happening for fagfolk og entusiaster bak Astronomiåret 2009, er gratis utdeling av 15 000 teleskoper - såkalte galileoskoper - til norske skoler.

- Meningen er at elevene kan låne dem med hjem og sjekke ut hva som skjer på himmelen. Interessen for astronomi er virkelig levende her hjemme. Og teleskopene har en forbausende god kvalitet, lagd i Kina for en hundrelapp, sier Dahle.

Det er imidlertid ingen god idé å observere solformørkelser med disse, med mindre man vil bli blind og nyte uopprettelige skader på øyet. Se rådene for trygg observasjon i faktaboksen til høyre.

Les om fenomenet på nettsidene til Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO og NASA.

 INDIA:  Brilletest i Allahabad i India. Foto: RAJESH KUMMAN, AP/SCANPIX.
INDIA: Brilletest i Allahabad i India. Foto: RAJESH KUMMAN, AP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling