Århundrets største bløffer

Det finnes mindre mellom himmel og jord enn vi tror. Men selv i vårt opplyste århundre har mennesker festet lit til masse «overnaturlig» sprøyt. Her er de største overtro-bløffene fra 1900-tallet:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nostradamus:

På 1500-tallet skrev den franske legen og astrologen Michel de Nostradame 1000 vers med spådommer, så vagt formulert at de kan tolkes til å bety nesten hva som helst. Og tolket blir de.

En av de mest omtalte spådommene, varsler krig, død og ødeleggelse like før årtusenskiftet. «År 1999 og sju måneder skal den store Fryktens Konge komme fra himmelen. For å gjenoppvekke den store Mongolerkongen. Før og etter skal Mars (krigsguden - red. anm.) styre,» skrev Nostradamus. Men vi har ikke sett noe til verken mongolerkonger eller verdenskrig.

Monsteret i Loch Ness

I 60 år gikk bildene av «monsteret» verden rundt, og ble ansett som bevis på den skotske sjøormens eksistens. Men i 1994 kom avsløringen av bløffen som lurte en hel verden: «Monsteret» var bare en ubåt med plastikkhals, laget av en hevngjerrig engelskmann.

Historien startet i 1933, da eventyreren Marmaduke Wetherell gikk til pressen med det han mente var spor av et monster i Loch Ness. Men da det viste seg at sporet stammet fra en inntørket flodhestfot, ble Wetherell latterliggjort av avisene. Som hevn fabrikkerte han et sjøormfoto, og fikk en lege til å si at det var han som hadde tatt det.

Tut-ankh-amons hevn

Fem måneder etter at Howard Carter og Lord Carnavon åpnet Tut-ankh-amons gravkammer, ble Carnavon syk og døde. De neste årene døde flere personer som hadde en eller annen forbindelse med ekspedisjonen. I Egypt fantes det allerede en myte om at det hvilte en forbannelse over den som brøt seg inn i Tut-ankh-amons grav. Med dødsfallene ble historien om faraoens forbannelse spredd over hele verden og dannet grunnlag for ville vandrehistorier.

Men faktum er at de som åpnet gravkammeret, hentet ut faraoen og dissekerte mumien, levde i gjennomsnitt 26 år etterpå. Og selve hovedmannen bak ekspedisjonen, Howard Carter, døde av naturlige årsaker som 66-åring.

Bermuda-triangelet

Du har sikkert hørt om det mystiske området mellom Bermuda, Miami og Puerto Rico. Hvor mennesker, skip og fly forsvinner sporløst, som følge av en ukjent kraft. Historien har versert helt siden 1945, da fem amerikanske marinefly forsvant. Men verdensomspennende ble den ikke før begynnelsen av 1980-tallet, da Charles Berlitz ga ut en bok om triangelet. Den ble oversatt til 20 språk og gjorde ham til millionær.

Problemet var bare at mange av de påståtte forsvinningene dreide seg om skip og fly som aldri har eksistert, og at forlisene hadde naturlige forklaringer.

Ufo-obduksjonen

Hvor mange flygende tallerkener har vel ikke vist seg å være nettopp det? En av de mest seiglivede ufo-historiene går ut på at et fartøy fra en annen klode styrtet ved Roswell i New Mexico i 1947. Ifølge myten ble romskipet og dets alien-besetning undersøkt av amerikanske myndigheter. De fjernet alle bevis og har siden holdt saken hemmelig i beste X-files-stil.

I 1994 kom filmen som endelig «beviste» at historien var sann. Den skurrete svart-hvitt-filmen, som viste et romvesen på et operasjonsbord, vakte stor oppsikt. I januar i år ble bløffen avslørt av britiske aviser: Filmen ble laget av to britiske spøkefugler i 1994. Romvesenet var en 12-åring med maske, og databehandling fikk filmen til å se gammel ut.

Dänikens romvesener

Erich von Däniken er blant verdens mest leste forfattere. Ved bruk av frodig fantasi, lemfeldig omgang med fakta og direkte usannheter, har Däniken snekret sine teorier. Og de går ut på at vesener fra andre planeter besøkte Jorda for mange tusen år siden, og at de blant annet bygde pyramidene i Egypt og Mellom-Amerika.

Ingen seriøse forskere tar sveitseren på alvor, men von Däniken kan le hele veien til banken med hver nye bok.

Uri Geller

På 70-tallet fikk israeleren Uri Geller verden til å måpe da han bøyde skjeer, tilsynelatende uten annen hjelp enn tankekraften. Geller hevdet hele tida at han hadde overnaturlige evner, og turnerte med sine mange tankeoverføringstriks.

Den amerikanske tryllekunstneren James Randi gjorde det til sin fremste oppgave å avsløre Geller. Randi viste at hans «psykiske evner» kunne erstattes med tryllekunster og medhjelper.

Kilder: «Juks og bedrag» av James Randi, skepsis nr 8/98 og

diverse Internett-sider.