Skogbrann i Russland

- Århundrets største brann

Skogbrannene som herjer i Russland er større enn skogbrannene i USA, Canada, Hellas, Tyrkia og Italia til sammen. Til nå har et område på størrelse med hele Nordland, Troms og Finnmark gått opp i røyk.

KJEMPER: Over 170 skogbranner herjer i Russland. Foto: Ivan Nikiforov / AP / NTB
KJEMPER: Over 170 skogbranner herjer i Russland. Foto: Ivan Nikiforov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tung røyk henger over deler av Sibir, der utallige skogbranner herjer. Tørke forårsaket av global oppvarming får deler av skylden.

Aleksandr Fjodorov kaster et blikk ut kontorvinduet mot de store skogsområdene som omgir byen Jakutsk i Sibir.

Det er en uvanlig sommerdag i det som er kjent som verdens kaldeste by. For første gang på flere uker er himmelen noenlunde klar, ikke oransje av røyk fra de store skogbrannene som herjer i Sakha-regionen.

Årets branner har til nå lagt 87 millioner mål skog i aske.

Britiske The Times skriver at brannene er århundrets største skogbrann.

BRANN: Russland har blant annet satt inn fly i kampen mot flammene. Foto: Russian Emergency Situations Ministry press service / AP / NTB
BRANN: Russland har blant annet satt inn fly i kampen mot flammene. Foto: Russian Emergency Situations Ministry press service / AP / NTB Vis mer

Også i forfjor og i fjor herjet voldsomme skogbranner i Sakha-regionen, og Fjodorov har mistet troen på at naturen selv kan ordne opp i form av regn og fuktig vær.

- Det naturen viser oss, både i fjor og i år, er en påminnelse om at vi ikke må sette vår lit til naturen. Det er på tide at vi begynner å forberede oss, sier direktøren ved Melnikov Permafrost-instituttet i Jakutsk.

Temperaturen stiger

Sakha, som også kjent som Jakutia, er en permafrost-region på størrelse med India, men har under 1 million innbyggere.

Regionen fungerer i praksis slik kanarifugler tidligere gjorde i kullgruvene og gir et tydelig varsel om klimakrisen, sier Fjodorov.

Gjennomsnittstemperaturen i Sakha har steget med 3 grader de siste 120 åra, 2 grader mer enn gjennomsnittet i resten av verden.

I år har regionen opplevd temperaturer på opptil 39 varmegrader, og lokale myndigheter betegner sommeren som den tørreste på 150 år.

SIBIR: Skogbranner har ført til at flere landsbyer har måtte evakueres i Sibir 8. august 2021. Video: NEWS.YKT.RU, Yelena Alekseyeva og Vadim Skryabin / Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Selv om det er vanskelig å knytte skogbranner direkte til klimaendringer, innebærer knusktørt terreng unektelig større brannfare. Brannene som oppstår raser også lengre før de til slutt blir slukket eller dør ut.

- Dagens branner slår alle rekorder, sier Aleksandr Isajev ved Det russiske vitenskapsakademiet i Jakutsk.

To typer skogbrann

Ifølge det russiske skogverket har over 110 millioner mål skog hittil i brent i Russland, og dette tilsvarer et område på størrelse med Troms og Finnmark, samt Nordland. Det er langt mer enn gjennomsnittet på 89 millioner mål årlig de siste 20 åra.

BRANNFOLK: Tusenvis av brannfolk kjemper mot flammene. Foto: Ivan Nikiforov / AP / NTB
BRANNFOLK: Tusenvis av brannfolk kjemper mot flammene. Foto: Ivan Nikiforov / AP / NTB Vis mer

I øynene til russiske myndigheter finnes det to typer skogbranner. Den ene typen er den som man prøver å slokke, mens den andre typen er skogbrannene som de lar brenne ut av seg selv, skriver Washington Post.

Flere titalls av de rundt 170 pågående skogbrannene får bare brenne.

Til sammen er brannene i Russland nå større enn brannene i USA, Canada, Hellas, Tyrkia og Italia sammenlagt, skriver avisa.

Putin lover forsterkninger

Siden årtusenskiftet har det i gjennomsnitt brent rundt 89 millioner mål skog årlig i Russland, men mer enn dette har snart gått opp i flammer bare i Sakha-regionen.

Fortsatt gjenstår minst én måned av skogbrannsesongen, og lite tyder på at brannmannskaper skal lykkes med å slokke de mange brannene.

President Vladimir Putin lovet nylig å sender forsterkninger til området, både i form av flere brannfly og flere brannmannskaper for å avlaste de 4200 som alt er i sving.

Den russiske hæren er også satt inn, men området er enormt og til dels uveisomt, og slukkearbeidet er svært krevende.

Lokale brannmannskaper har lenge klaget over underbemanning og underfinansiering, og kritiske røster mener myndighetene må ta sin del av skylden for noen av brannene. De viser til dårlig skogforvaltning, dårlig beredskap og en lov fra 2015 som gir russiske regioner anledning til å overse skogbranner dersom kostnadene ved å bekjempe dem overstiger de antatte skadene.

Frykter permafrosten smelter

Brannene frigjør ikke bare store mengder CO₂ til atmosfæren, men ødelegger også skogen som absorberer CO₂.

Fjodorov frykter at de mange brannene på sikt også kan få permafrosten i regionen til å smelte.

Permafrost inneholder dobbelt så mye drivhusgasser som atmosfæren, og slik nedsmelting kan derfor få katastrofale følger og føre til ytterligere global oppvarming, advarer han.

- Det vil være skadelig for oss alle, for hele verden, sier Fjodorov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer