- Århundrets virus

Microsoft-grunnlegger Bill Gates ber rike land hjelpe fattige land med å bekjempe coronaviruset.

ADVARER: Microsoft-grunnlegger Bill Gates advarer om farene med coronaviruset. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo
ADVARER: Microsoft-grunnlegger Bill Gates advarer om farene med coronaviruset. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Stiftelsen han driver sammen med kona Melinda, har allerede varslet at de vil gi 100 millioner dollar (om lag 945 millioner kroner) til bekjempelsen av coronaviruset.

Nå slår han alarm i en kronikk i det medisinske tidsskriftet The New England Journal of Medicine og konkluderer med at verdens ledere ikke har noen tid å miste.

- Den siste uka har covid-19 i stor grad opptrådt som århundrets virus vi har vært bekymret for. Jeg håper ikke det blir så ille, men vi må anta at det vil bli det inntil vi vet noe annet, skriver Gates.

Verre enn asiasyken

Han mener det er to grunner til at coronaviruset utgjør en så stor trussel.

- For det første kan det ta livet av friske voksne i tilleg til eldre med helseproblemer. Det har foreløpig en dødelighet på rundt 1 prosent. Det gjør det langt mer alvorlig en sesongbetinget influensa og plasserer det mellom influensapandemien i 1957 og influensapandemien i 1918, skriver Gates.

SVARER: Lege Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Asiasyken i 1957 hadde en dødelighet på 0,6 prosent og tok, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) livet av to millioner mennesker.

Det anslås at en tredel av verdens befolkning ble smittet av spanskesyken, som herjet fra 1918 til 1920. Den hadde en dødelighet på 2 prosent og mer enn 50 millioner mennesker skal ha mistet livet.

Smitter lett

- For det andre overføres covid-19 svært effektivt. En gjennomsnittelig smittet person sprer sykdommen til to-tre andre, som innebærer en eksponensiell økning. Det er også sterke beviser for at viruset kan bli overført fra personer som bare er mildt syke eller før symptomene bryter ut. Det betyr at covid-19 vil være mye vanskeligere å begrense enn MERS og SARS, som sprette seg mye mindre effektivt. Faktisk har covid-19 allerede forårsaket ti ganger flere tilfeller enn SARS på bare en fjerdedel av tida, skriver Gates.

Han mener myndigheter på alle nivåer nå må trå til for å bremse spredningen av coronaviruset.

- I tillegg til å hjelpe egne innbyggere med å respondere, kan giverland hjelpe lav- og middelinntektsland til å forberede seg på denne pandemien. Helsesystemene i mange av disse landene sliter allerede, og et patogen som coronaviruset kan raskt overvelde dem. Og fattigere land har liten politisk eller økonomisk tyngde, gitt at rikere lands naturlige ønske er å sette sine egne innbyggere først, skriver Gates.

Han mener likevel at det å hjelpe fattige land i Afrika og Sør-Asia vil gagne alle fordi det vil bremse viruset.

Samtidig tar Gates til orde for å trappe opp arbeidet med å finne behandling og vaksiner og å satse på internasjonal sykdomsovervåking.

PREPPER: Siden han var liten gutt, har Michel vært forberedt på det verste. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer