Ari: - Befriende å få avsluttet froskelivet

Da Märtha Louise kysset frosken i den store prinsessetesten torsdag, spratt «prins» Ari Behn fram og kvitterte med et kyss på kinnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Prinsen» kvitterte med et kyss på kinnet i lettelse over å ha blitt befridd fra frosketilværelsen. Og Märtha kunne erklæres for ekte prinsesse å være.

Froskekysset var en av fem tester Märtha måtte gjennom under den store prinsessetesten i Erkebispegården i Trondheim, dagen før den store dagen.

Da hadde hun allerede blitt gul og blå av en ert når hun lå flat på flerfoldige fargerike madrasser i himmelsengen, hun hadde prøvd skoen slik Askepott måtte gjøre og tatt den store vinke- og neietesten med hundrevis av små prinsesser til stede.

Ekte prinsesse

Til slutt ventet den ekle, slimete frosken på den røde puten med gullkanter. Med kronen på snei knep Märtha Louise øynene sammen og lot det stå til: Nå skulle frosken kysses.

Og vips spratt Ari Behn fram til Märtha og kvitterte med et kyss på kinnet. Ingen kunne vært mer fornøyd enn denne eks-frosken over å slippe tilværelsen som amfibie.

- Det er befriende, smilte «prins» Ari til NTB.

Også prinsessen var lettet da det hele var over.

- Det var krevende tester, men det gikk jo bra. Når jeg kysset frosken, så ble det jo en prins. Det er min prins, understreket den ekte prinsessen overfor NTB.

Dermed fikk prinsessen lov av kongen for anledningen, Øivind Lunde, som leder restaureringsarbeidet i domkirken, å gifte seg med sin prins fredag og leve lykkelig alle sine dager.

Det var Museet Erkebispegården og Nidaros Domkirke restaureringsarbeider som hadde klekket ut de krevende prinsessetestene.

Rosa tyll

Til tross for vanskelige tester, så prinsessen ut til å more seg stort underveis. Hun smilte, lo og klappet i hendene, sjarmert av små dansende par. Jentene i hvite kjoler, med krone på hodet og turkise sløyfer i håret, og guttene med rosa magebelte, viste sine kunster til tonene av «Edelweiss». En liten tannløs pjokk styrte trinnene med tunga viftende ut av munnen - og det gikk så bra, så.

Märtha tok seg også tid til å snakke med flere av småprinsessene. De fleste av dem hadde også med hell bestått de krevende testene, så Erkebispegården var fylt av hundrevis av små jenter som med diplom i hånd kunne hevde å være ekte prinsesser.

I strålende solskinn, som var nær ved å gi Trondheim varmerekord, trippet det unge prinsesser rundt på brostein. Det glitret i tiaraer og kroner og den må være ekstremt minimalistisk som ikke lot seg sjarmere av et hav av rosa tyll, bomber, blonder, hansker, hatter og ekte prinsessekjoler i alt fra hvitt, lilla, grønt og gult til kjoler i bryllupsfargene sjokkrosa og mint. Til og med en vakker liten prinsesse i sort hadde funnet veien til Erkebispegården for å teste om hun var ekte.

Underbuksen fram

Og store og små kom langveisfra fra for å prøve sko og kysse frosker. Noen måtte til og med ha kosebamsen i hånden når de skulle kysse den slimete frosken, men Emilie Bakken på 3 1/2 syntes ikke det var ekkelt i det hele tatt. Hun var kommet fra Stjørdal sammen med mormor Kirsten Sjøtrø for teste seg og se den ekte prinsessen.

Andre hadde kommet fra Oslo, og den yngste prinsessen, fire uker gamle Celine Dorothea, hadde tatt veien fra Opdal.

Og akkurat som Märtha gjorde da hun var liten, trakk ei lita jente opp kjolen til livet og sto vred seg fra side til side, kanskje i et øyeblikks kjedsomhet eller for å lufte litt. For varmt var det i solsteiken.

Heldigvis var det ingen som dånte, ekte prinsesser til tross.

(NTB-Sofia M. Fossum)

<B>PRINSESSETESTEN: </B>Den kanskje viktigste oppgaven for prinsesse Märtha Louise under forberedelsene til fredagens bryllup var "Den store prinsessetesten"...
Som en ekte prinsesse måtte hun kysse frosken...
...som forvandlet seg til en prins i Ari Behns skikkelse, og etterpå var det "froskens" tur til å kysse prinsessen.<BR> Foto: Tor Richardsen / SCANPIX