Ari-effekt for Fattighuset

Etter at Ari Behn ga 100000 kroner til Fattighuset på Grønland i Oslo, har det strømmet på med gaver. - Jeg trodde ikke han skulle ha så stor effekt, sier Marit Tømmeraas hos Fattighuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ari Behn saksøkte Choice Hotels Scandinavia etter at kjeden rykket inn en annonse før kronprinsbryllupet i fjor. Partene inngikk et forlik, og Behn ga erstatningen på 100000 kroner til Fattighuset i Oslo.

- Da han kom hit, spurte jeg hvordan han hadde hørt om oss. Han svarte: «Hvordan kan man unngå å vite om dere,» sier Marit Tømmeraas (61) ved Fattighuset til Dagbladet.

Flere tør komme

Etter omtalen i aviser og TV har Fattighuset merket store forandringer.

- Flere folk tør å komme til oss etter at Ari Behn var her, sier Tømmeraas.

Opp langs veggene står det stabler med klær, sko, leker, potetgull og en kartong med te. Pengegaven fra Ari Behn står på høyrentekonto og blir brukt til å betale husleie og strøm. Gavene kommer både fra bedrifter, bakerier og privatpersoner. De siste seks månedene har Fattighuset gitt ut varer for over to millioner kroner.

Trenger hjelp

- Mange som tar kontakt, sier at «Jeg er ikke noen Ari Behn, men jeg skal flytte og har en del å avse». Da får vi ofte sengetøy og madrasser, sier Tømmeraas.

Men til tross for den store oppmerksomheten, er det fremdeles mye de mangler. Daglig leder ved Fattighuset, Mona Wilson (62), sier at det er mest kamp om maten.

- Fiskeboller, brød, saft, te, kaffe og supper blir revet unna. Nå trenger vi også nytt gulvbelegg, maling og noen som kan hjelpe oss å gjøre litt håndverkerarbeid på kjøkkenet.

- Vi trenger også flere frivillige som kan stille opp. Ofte bare for å snakke med dem som er innom. Mange vil slippe å være alene med sin egen stemme, sier Tømmeraas.

I en sofa på stua sitter Øystein Haugen (51). Han var innom Fattighuset for første gang for to og et halvt år siden.

- Får mat og klær

- Jeg er uføretrygdet og setter veldig stor pris på at jeg kan få litt gratis mat, og klær jeg ellers ikke har råd til. Til gjengjeld prøver jeg å hjelpe til litt med vasking av golv og trapper.

- Dette er et flott sted for folk som oss. Vi trenger Fattighuset, vi som ikke har råd til å gå ut noe sted. Du går aldri sulten fra Fattighuset, sier Haugen.

FLERE TØR KOMME: Marit Tømmeraas, som jobber ved Fattighuset, sier at Ari Behn åpnet ei dør for mange. - Flere folk tør å komme til oss etter at han var her.
GJEST: - Du går ikke sulten fra Fattighuset, sier Øystein Haugen. Han har vært fast gjest i to og et halvt år og tar gjerne litt trappevask når det trengs.