Ari gir faen

Ari Behn bryr seg ikke om medias interesse for han og Märtha. Behn vil bare skrive bøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fokuserer på det å skrive. Det spiller egentlig ingen rolle om noen leser bøkene mine, eller om det er oppstuss rundt meg. Når det er sagt skriver jeg selvfølgelig for å kommunisere med omverdenen, forteller mossegutten. Han er forfatter og prinsesse Märtha Louises kjæreste. Det første er offisielt, det andre er en godt bevart hemmelighet. En hemmelighet som alle kjenner til, men som verken Behn eller Slottet vil bekrefte.

- Jeg snakker ikke om privatlivet mitt, sier Behn smilende. Han gjør det også klart at han ikke snakker om prinsessen. Derfor får ikke NTB noe svar når vi spør om hans reaksjon eventyret som prinsesse Märtha Louise spontant fortalte under åpningen av Bjørnsonfestivalen. Vi får heller ingen kommentar til at han måtte sitte bak i Braathens-flyet på tur til Molde, mens prinsessen satt lengst fram i kabinen.

- Fotballaget til Tromsø var med på flyet. Et jentelag (Træff) som hadde vunnet en stor pokal i Norway Cup var også med, er alt Behn vil si om den saken.

Viktig å rapportere

Behn er imidlertid klar på at det ikke er eventyrstunden med prinsessen som har vært høydepunktet hittil under litteraturfestivalen i Molde. Derimot trekker han fram foredraget til den israelske forfatteren David Grossman.

- Det var virkelig flott å høre Grossman. Et veldig interessant foredrag, fastslår Behn som selv har vært i Israel i ti dager for en stund siden. Da skrev han artikler for Aftenposten.

- Jeg synes det er utrolig viktig å reise rundt og gjennom ordet fokusere på det som skjer i verden. Det er viktig for en forfatter å være et vitne som kan fortelle om det han ser, forteller Behn. Selv er han svært opptatt av problematikken på Vestbredden.

- Det er en forferdelig kompleks og vanskelig situasjon der nede . Selve konfliktområdet er imidlertid ikke stort. Det bor jo én million mennesker på en liten strand, sier Behn.

Skal lese

I Molde er han for å lese fra sin egen bok «Trist som faen». Tirsdag skal han lese sammen med David Grossman og Gydir Eliasson. Onsdag skal han dele podiet med Linn Ullmann på Ungdommens kulturkafe.

- Det er veldig gøy å lese fra mine egne bøker. Å dra ut og snakke med leserne gir meg mye, forteller Behn. Han ga ut novellesamlingen «Trist som faen» i 1999, og er for lengst i gang med å skrive ei ny bok.

- Jeg sitter og jobber med min neste roman, forteller østfoldingen. Boka håper han er på markedet i løpet av 2002.

- Det er veldig trivelig og sosialt å være på Bjørnsonfestivalen. Man treffer mange hyggelige folk og utveksler erfaringer. Vi som er forfattere sitter jo ganske mye alene, og det er flott å kunne samles på en sånn festival, sier Behn. Han er også veldig glad for at festivalen tar for seg spørsmål som ytringsfrihet og menneskerettigheter.

- Det er utrolig viktig å sette søkelyset på disse tingene, sier han til NTB.

En bedre verden

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har ikke hatt noen form for kontakt under Bjørnsonfestivalen, men unntak av øyekontakt under åpningen og under festmiddagen. De to bodde sågar heller ikke på samme hotell. Mandag formiddag reiste prinsessen hjem igjen, men Behn ble igjen.

- Det er veldig fint her i Molde, og jeg føler liksom Bjørnsons ånd. Jeg blir inspirert til å gjøre verden bedre, sier Behn og skuer utover Romsdalsalpene.

(NTB-Stig Tore Laugen)