Ari lever i skjul

Ari Behn er innvilget hemmelig adresse. - Vilkårene for sperret adresse er at det foreligger fare for liv, legeme eller helse, sier likningssjef Tore Andersen ved Oslo likningskontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ari Behns adresse er ikke lenger offentlig tilgjengelig. Behn lever i skjul, selv om hans utvalgte, prinsesse Märtha Louise, ikke gjør det. Märtha står oppført som beboer i Professor Dahls gate i Oslo vest, mens kong Harald og dronning Sonja bor på Slottet - med adresse Drammensveien 1.

- Det er ingen i kongefamilien som har hemmelig adresse. Spørsmål om Ari Behn må rettes til hans forlegger eller ham selv, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til Dagbladet.

Krever dokumentasjon

Ifølge loven skal søknad om hemmelig adresse sendes til den kommunen som man er bosatt i. Men hverken i Oslo eller i Moss _ eller hvor som helst ellers i landet _ er det mulig å spore opp rett adresse for Behn.

- Vilkårene for sperret adresse er, i henhold til folkeregisterforskriften, at det foreligger fare for liv, legeme og helse. Og det er en vurdering som tas i enkeltsaker, og nærmere kan ikke vi svare på det spørsmålet, sier fungerende likningssjef Tore Andersen ved Oslo likningskontor.

Da Ari hadde innledet sitt forhold til sin Märtha, var han likevel folkeregistrert i Moss på samme adresse som sin tidligere kjæreste, rockeartist Vibeke Saugestad.

- For inntektsåret 2001 var Ari Behn skattepliktig som innbygger i Moss. Jeg kan ikke kommentere hvor Behn er bosatt nå. I skattelistene våre figurerer Behn derfor uten adresse, sier likningssjef Sissel Teigen i Moss.

Teigen sier at de krever dokumentasjon på at det er sikkerhet om liv og helse det er snakk om, før adressen slettes fra offentligheten.

- Kreves det dokumentasjon fra politiet?

- Ja. Vi gjør også skjønnsmessige vurderinger ut ifra opplysninger fra en eventuell tredjepart. Som regel er det personer som er truet av andre som får sperret adressen sin, sier Teigen.

Ukjent for forlegger

Aris forlegger, Torleiv Grue, visste ikke at Ari lever i skjul.

- Dette er ukjent for meg, men det er sånn det er, sier Gruve på telefon fra bokmessa i Frankfurt. Det er mange meninger om en så offisiell person som Ari, men Grue vil ikke spekulere på hvem som kan gå til det skrittet å true forfatteren.

Ari kan leve i skjul i ett år før han må søke på ny. I dag er Ari gradert som «fortrolig». Hvis Ari føler seg enda mer truet, kan han søke Sentralkontoret om at graderingen «strengt fortrolig» kan benyttes.

- En benevnelse som «strengt fortrolig» vil gi personer et enda sterkere vern, sier Teigen.

529900 kroner

Ari hadde i fjor en skatteliknet inntekt på 529900 kroner. Hans berømte novellesamling «Trist som faen» sørget i 1999 for at Behn fikk en skattbar inntekt på 341400 kroner.

Forlegger Grue sier at novellesamlingen skal trykkes opp i 5000 nye eksemplarer i neste uke. Boka er nå trykt opp i 50000 eksemplarer.

- Det er et eventyr at en novellesamling av en debutant selger så bra. De som trekker hans litterære kvaliteter i tvil, kan bare se på de kritikkene som ble gitt før han ble en kjent person, sier Grue.

Grue har ikke lest Aris og Märthas bok «Fra hjerte til hjerte», men skal lese den så snart han får tid. Aris neste bok handler om hans reiser til Afrika og USA. Romanen har foreløpig ingen tittel.

- Han har kommet langt på romanen sin, men det å gjøre ferdig en roman krever en lang fordypning - en lang periode der han flikker. Han har allerede skrevet mye, og kastet mye. Det skal bli ei bra bok, og det tror jeg det blir, sier Grue.

UKJENT ADRESSE: Ari Behn har fått sperret adressen sin. - Som regel er det personer som er truet av andre som får sperret adressen sin, sier likningssjef Sissel Teigen i Moss. Mellom fem og sju tusen personer i Norge har hemmelig adresse.