Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ari svekker Ap-prinsen

Trond Giske kan avgjøre maktkampen mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg.De fleste fraksjoner i partiet peker ut Giske som en framtidig lederkandidat. Men vennskapet med Ari Behn og støyen rundt hans regjeringsleilighet svekker ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de fleste kretser i Ap utpekes Trond Giske som mannen som har kontaktnettet og evnene til å avgjøre en maktkamp mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Enkelte av de sentrale Ap-politikerne Dagbladet har snakket med er helt klare på ett punkt:

For å vinne en maktkamp om ledervervet, må man få Giske med på laget. Han har evnen til å mobilisere sterkt i flere fylker, og har stor innflytelse over ungdomsorganisasjonen og venstresida i Ap.

Ap-politikere som står bak Giske mener også at han på sikt er en hyperaktuell lederkandidat for Ap. Til fordel for Giske framheves hans solide innsats som utdanningsminister, og at han gjennom dette har fått vasket av seg det verste ungdomspolitiker-stempelet.

Kontroversielt

På en annen side er det påfallende mange av Ap-kildene Dagbladet har snakket med, som selv trekker fram kontroversielle sider ved Giske - forhold som de mener har bidratt til å svekke ham, spesielt hans muligheter på sikt for å tre inn i partiledelsen.

  • Flere trekker fram at Giske har en litt for sterk tendens til å ha personlige ambisjoner som motiv hvis han går inn i en maktkamp.
  • Han rammes også av at folk i Ap misliker hans mye omtalte vennskap med Ari Behn. Overfor Dagbladet er det flere sentrale Ap-politikere som ofte i partisammenheng hører dette nevnt.
  • Det reageres også på at Giske har beholdt regjeringsleiligheten i Gimle Terrasse på beste vestkant. Dette er en leilighet som betraktes som «finere og bedre» enn øvrige leiligheter for stortingsrepresentanter. Samtidig eier Giske en leilighet på Grünerløkka som han leier ut.

- Tullete

Trond Giske selv mener det er helt ukontroversielt at han har beholdt statsrådsleiligheten og viser til at dette ofte skjer når stortingsrepresentanter går ut av regjering.

- Jeg bor i den leiligheten jeg er tildelt av dem som styrer med dette. Det er helt uproblematisk og normalt, sier Giske.

- Tror du det er riktig at din framtidige posisjon i partiet kan bli svekket av forhold som vennskapet med Behn?

- For det første så er det overhodet ikke en aktuell problemstilling for meg å gå inn i en lederposisjon i partiet. Hvis jeg om mange år skulle være aktuell for en sentral lederposisjon, er jeg helt sikker på at verken mine venner eller hvor jeg bor vil spille noen rolle. De som er kritiske til meg, får prøve å finne bedre argumenter enn dette. Det er mitt arbeid som statsråd, i stortingsgruppa og i partiet som vil være grunnlag for hvilke oppgaver jeg får i framtida, sier Giske til Dagbladet.

- Det er vel ikke unaturlig at Ap-folk danner seg et bilde av deg ut fra hva du gjør som privatperson?

- Folk vil alltid danne seg et bilde. Hvis det er negativt at jeg omgås forfattere eller skuespillere, blir det tungt å sitte i kulturkomiteen i fire år, sier Giske.

AUF-leder Eva Kristin Hansen ba i Dagbladet torsdag innstendig om at alle mulige maktkamper om lederspørsmålet avblåses.

- Jeg er helt enig i det Eva sier. Det siste Ap trenger nå er en personstrid og kamp om posisjoner. Ap har som ambisjon å være et parti mellom 30 og 40 prosent. Da må det være et bredt og åpent parti med ulike mennesker og ulike oppfatninger. Derfor er det ingen grunn til verken å skifte ut Thorbjørn Jagland som partileder eller Jens Stoltenberg som parlamentarisk leder, sier Giske.

- Mye tyder på at det blir en maktkamp om partiledervervet på neste landsmøte. Hvem støtter du i valget mellom Stoltenberg og Jagland?

- Jeg vil gjøre det jeg kan for at det ikke skal bli en slik kamp. Det vil skade partiet. Jeg er sikker på at Thorbjørn Jagland sitter som partileder så lenge han selv ønsker.

Hele Norges coronakart