Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ari ville betale min datters utdannelse

For ett år siden møttes bestevennene Per Heimly og Ari Behn. De var for blodsbrødre å regne. Behn hadde påtatt seg fadderansvar for Heimlys datter. Etter møtet har verken far eller datter hørt fra Behn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er jo en opptatt mann, sier Per Heimly.

På dette tidspunktet er vi langt uti intervjuet - som foregår dels i en park og dels på en kafé ved Grünerløkka i Oslo. Vi har snakket en del om TV-prosjektet «Gutta på snurr», litt om fashion/art-magasinet Fjords og om platecovere han skal gjøre. Etter hvert har vi kommet inn på bruddet med Ari, flukten til Thailand, livet generelt og det siste året spesielt.

FLEIPER MYE:

Den kjente fotografen er i godt humør. Han fleiper mye, og praten går hurtig. Men innimellom kommer det en liten tordensky over Per Heimly.

- Da Ari påtok seg fadderansvaret (barnet er ikke formelt døpt, red.anm.), sa han at han skulle betale for min datters utdannelse. «Det er det faddere gjør,» sa han. So I guess he will stick to his words, sier Per Heimly med et smil.

- Hva heter datteren din?

Per ler.

- Hun har et like pretensiøst navn som Maud Angelica. Hun heter Gloria Ayla Artemisia.

Heimly er neppe oddsfavoritt til å bli fadder for Ari Behns nye datter, Maud Angelica. De to har ikke snakket sammen siden de møttes på Oslo-restauranten Oro for ganske nøyaktig ett år siden. Det var noen få uker igjen til Behn skulle gifte seg med prinsessen. Forholdet bestevennene imellom hadde skranglet i lengre tid.

- Det siste året før forlovelsen ble inngått og bryllupet bestemt, møttes vi så å si skjul. Jeg måtte ta hensyn til et forhold (mellom Behn og prinsessen, red.anm.) som offisielt sett ikke eksisterte. Situasjonen var absurd lenge før vi møttes på Oro, sier Heimly.

På Oro var det enten eller. Enten venner - eller skilsmisse.

- Vi småpratet litt. Ari ga meg invitasjonen til bryllupet. Jeg sa at jeg hadde solgt bildene til Se og Hør. Vi spiste. Ari satt hele tida med et litt sorry uttrykk i ansiktet. Vi kom fram til en felles forståelse om at det, ryktene tatt i betraktning, ville være upassende for meg å komme i bryllupet. For meg var det helt greit. Så tok han invitasjonen med seg og gikk.

Per Heimly tror likevel ikke siste ord er sagt:

- Ari var en av dem som sto meg nærmest. Forholdet vårt ligger nå på is. Jeg vil ikke være til bry for noen. Som liten gutt hatet jeg å gå inn i feil klasserom. Være et sted der jeg ikke var invitert. Slik er det nå også. Jeg føler meg ikke hjemme i nærheten av Det kongelige norske slott. Og da vil jeg ikke være der heller.

- Hvorfor ikke?

- Jeg har et image som ingen kan forbinde med «upper class». Jeg har møtt Märtha tre ganger. Hyggelig dame, bevares. Men både Ari og jeg har alltid vært storkjeftede kunstnerspirer. Å gå derfra til å måtte tenke seg om tusen ganger for ikke å si noe som kan brukes mot deg... Jeg vet ikke. For meg ble det feil.

- Men din venn taklet overgangen?

- Ja, han gjorde det, obviously. Men jeg vil understreke at jeg ikke har noe dårlig forhold verken til Ari eller Märtha. Det er bare ikke-eksisterende.

- Fikk du 300000 av Se og Hør for de bildene, slik Dagbladet skrev?

- Nei. Det er et fantasibeløp.

- Men du rømte til Thailand da nyheten om bildene kom ut?

- Jeg dro dit, ja. Blant annet. I was around, flirer Heimly. Og legger til:

- Jeg trengte en ferie. Men jeg kom tilbake for tidlig.

Mens Per Heimly var borte - de to siste ukene før sin (u)venns kongelige bryllup i Trondheim - raste debatten om bildene, og om salget til Se og Hør.

- Jeg kom tilbake fra thailandsk solnedgang til burning hell, sier Heimly.

- Jeg kom hjem plystrende på en fin melodi. Dro til leiligheten, pakket ut og slo på tv-en. Det første jeg ser, er en direktesendt pressekonferanse der Märtha skjeller meg ut for åpen mikrofon. Helt sjukt. Og, skal jeg si min ærlige mening, synes jeg Märtha håndterte hele greia litt dårlig.

- Hvordan da?

- Hun kritiserte meg for å selge disse bildene. Hør her. Jeg er tross alt en av Norges... (Heimly leter etter ordene)... mest markante fotografer. Jeg er på jobb 24 timer i døgnet. Jeg tar ikke bilder for skrivebordsskuffen eller fotoalbumet. Det blir noe annet, synes jeg, når en gammel venninne av Mette-Marit selger sine gamle Syden-bilder. Jeg er fotograf. Da Ari kom med ultimatumet sitt, kunne jeg ikke kompromisse. Jeg måtte velge bildene. Det var fine bilder, og halvparten av dem var trykket før.

PENGER TIL FATTIGHUSET:

Per Heimly skulle få nok et slag i trynet før dagen var omme. Heimly gikk nemlig ut og tilbød Fattighuset 100000 kroner i gave, som respons på prinsessens kritikk. Ei tid i forveien hadde Ari Behn gitt et tilsvarende beløp til Fattighuset etter å ha vunnet et søksmål.

- Det stakk en jævel i meg. Jeg ville gjøre det samme som Ari.

Men Per Heimly feilberegnet sitt publikum. Mens Fattighuset hadde jublet over Aris gave, spyttet de på Heimlys. De nektet å ta imot.

- Jeg trodde jeg hadde gjort dagens gode gjerning. Og så fikk jeg bumerangen tilbake, midt i panna.

- Hvordan ser du på Fattighusets reaksjon i dag?

- Dersom jeg ikke hadde reist til Thailand, og i stedet fulgt debatten her hjemme, ville jeg ikke gjort det sånn. Men det var virkelig et forsøk på å rette opp inntrykket av meg som en grisk person.

- Så hva gjorde du med pengene?

- Betalte skatt. Gjeld fra gammel moro. Det eneste jeg kjøpte meg, var et par Gucci-solbriller.

- Er livet ditt annerledes nå, ett år etter alt oppstyret?

- Ja, det er jo det. Jeg er blitt sliten i kropp og sjel av all den negative oppmerksomheten. Vant til å få kjeft er jeg. Men det er tungt med den oppmerksomheten man ikke selv har bedt om å få. Jeg føler at ukjente ser på meg som en slags gærning, en tegneseriefigur som kan gjøre det mest uventede.

Per Heimly ler.

- Faktum er at jeg er verdens kjedeligste person.

- Du er jo ikke det?

- Nei vel. Men jeg prøver.

FORGUDER DATTEREN:

Det eneste som opptar Per Heimly mer enn fotografering, er tre og et halvt år gamle Gloria Ayla Artemisia.

- Det er fantastisk å se henne vokse opp. Hun er det mest rørende og fantastiske som finnes. Hun er selve livet. Og jeg er grunnmuren hennes, sier Heimly.

- Jeg forstår ikke fedre som ikke er sammen med ungene sine.

VIL VEKK:

Per Heimly drømmer daglig om å forlate Oslo og Norge:

- Oslo er en stekepanne med lokk på. Jeg friteres langsomt. Jeg merker det hver gang jeg lander på Heathrow i London. Lokket tas av, og jeg kan puste igjen.

- Hvorfor føler du det sånn?

- Kunst-Norge er en gjeng lukkede, snobbete, livløse mennesker. Alt de bryr seg om, er akademisk utdannelse og velskrevne søknader. Kunsten har mistet sin rolle og makt her i landet. Dagens kunst er terapi for folk som er gått lei av livet. Jeg mener det er en skam å oppholde folk med uvesentligheter, fyrer Heimly løs.

BRUDD: Ari Behn og Per Heimly var bestevenner, nå er forholdet lagt på is. - Jeg føler meg ikke hjemme i nærheten av Det kongelige norske slott, sier Heimly.
DEN UTSKJELTE: Nedturene har vært mange. Men Per Heimlys humør og galskap klarer verken Ari Behn eller norske kunstsnobber å ødelegge. Her er Heimly iført sitt siste innkjøp, ei Mao-lue. Men formannens berømte valgspråk «La de hundre blomster blomstre», det har ikke raddisfotografen hørt om. - Kult valgspråk, erkjenner han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media