Ariel Sharon (85) er død

Israels tidligere statsminister ble 85 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Israels tidligere statsminister Ariel Sharon ble erklært død på Sheeba-sykehuset nær Tel Aviv i dag, melder israelsk radio. Han ble 85 år.

Den 85 år gamle statsministeren falt i koma i januar 2006 - etter at han ble rammet av hjerneblødning midt i en valgkamp - og har vært bevisstløs siden.  

Les Dagbladets nekrolog: Farvel til Ariel

Les også: Norsk lege: - Uetisk å holde Sharon i live

Åtte års dødsleie Den siste tida har det kommet stadig flere rapporter om den gamle krigerens forverrede helsetilstand.

- Ariel Sharon kjemper som en løve. Vi behandler ham med masse kjærlighet og støtte, men det er ikke så mye vi kan gjøre, sa Zeev Rotstein, direktør ved Sheeba-sykehuset nær Tel Aviv.

Familien har ifølge NTB uttalt at han en sjelden gang imellom har åpnet øynene og rørt på fingrene.

Israelske og amerikanske eksperter sa i januar i fjor at de hadde målt «signifkant hjernevirksomhet» hos ham da han under en MRI-skanning ble vist bilder av sin familie.

OMSTRIDT: Sharon ble general allerede i 1966 - og har vært svært omstridt både som kriger og politiker. Foto: AP / NTB scanpix
OMSTRIDT: Sharon ble general allerede i 1966 - og har vært svært omstridt både som kriger og politiker. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Nevrologene som undersøkte ham var overrasket, men understreket at resultatet av MR-undersøkelsen ikke betød at Sharon var i ferd med å våkne.

Omstridt leder Sharon ledet Israels høyreside, og ble statsminister i 2001. Det var han helt fram til han ble rammet av slag i 2006.

Før det hadde han blant annet vært forsvars- og utenriksminister. Han hadde bakgrunn fra militæret og var en av de viktigste israelske generalene både under Seskdagerskrigen i 1967 og under Yom Kippur-krigen i 1973.

Sharon ble general allerede i 1966 - og har vært svært omstridt både som kriger og politiker.

Sharon var blant annet forsvarsminister da kristne libanesere gikk inn i de palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila i Libanon i 1982 og mellom 1000- 2000 sivile ble drept.

HAR GÅTT BORT: 85 år gamle Sharon falt i koma i januar 2006 etter at han ble rammet av hjerneblødning midt i valgkampen - og har stort sett vært bevisstløs siden. Foto: AP / NTB scanpix
HAR GÅTT BORT: 85 år gamle Sharon falt i koma i januar 2006 etter at han ble rammet av hjerneblødning midt i valgkampen - og har stort sett vært bevisstløs siden. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer