Ariel Sharon vil splitte og herske

Statsminister Ariel Sharons brudd med høyrepartiet Likud har sendt sjokkbølger gjennom Israel. Sharon får følge av en rekke av partiets fremste representanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et pressemøte i går fortalte Sharon, som har tilnavnet «bulldoseren», at han har fått med seg 14 medlemmer. Flere av dem skal være markerte og kjente medlemmer i Likud.

Haukene i partiet, som prøvde å forhindre den israelske tilbaketrekkingen fra Gaza, kjemper nå for å stanse partiets representanter fra å slutte seg til Sharons nye parti - som vil få navnet «Nasjonalt ansvar».

-  Vi vil arbeide for at Israel skal få permanente grenser, og vi vil insistere på at terrororganisasjoner som truer oss skal avvæpnes, sa Sharon.

-  Ikke ødelegg partiet

Statsministeren og hans folk legger hardt press på parlamentsmedlemmer fra Likud for å få dem til å forlate partiet.

-  Jeg ber alle Likud-medlemmer om ikke å hjelpe til med å ødelegge partiet med en prosess som har som eneste hensikt å gjennomføre en omfattende tilbaketrekking fra Vestbredden, sa Gideon Saar, som har ledet opposisjonen i partiet mot Sharon og er mot tilbaketrekkingen fra Gaza.

Fungerende formann i partiet, Tzahi Hanegbi, sier at Likud vil velge en ny leder så snart som mulig. Det vil trolig åpne for tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, som har vært en kompromissløs motstander av Sharons Gaza-politikk. Han trakk seg også som finansminister i protest mot den planlagte tilbaketrekkingen.

Sharon har bedt landets president Moshe Katsav om å oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg innen tre måneder.

 TELLER HODER: Ariel Sharon under pressekonferansen i går, der han lanserte sitt nye parti «Nasjonalt ansvar». Sharon prøver nå å få med seg flest mulig Likud-medlemmer. Foto: Emilio Morenatti/AP
TELLER HODER: Ariel Sharon under pressekonferansen i går, der han lanserte sitt nye parti «Nasjonalt ansvar». Sharon prøver nå å få med seg flest mulig Likud-medlemmer. Foto: Emilio Morenatti/AP Vis mer

Presidenten vil imidlertid først ta kontakt med de øvrige partilederne for å se om noen vil være i stand til å etablere en regjeringsdyktig koalisjon, noe politiske observatører anser for å være umulig.

President Mosche Katsav uttalte i går at valget vil finne sted 28. mars.

-  Politisk vulkanutbrudd

Sharon sier at partiets grunnlag vil være veikartet for fred.

Palestinernes forhandler Saeb Erekat sammenliknet i går Sharons beslutning om å danne et nytt parti med et politisk vulkanutbrudd.

-  Jeg har aldri tidligere sett noe så betydningsfullt, og jeg håper at når støvet legger seg vil vi ha en partner i Israel vi kan se enden på konflikten sammen med, mot en endelig avtale, sa Erekat.

Sharon er åpenbart svært optimistisk rundt partiets sjanser i valget.

Historisk sett har slike nye partidannelser gjort det svært dårlig i valg i Israel. Selv en dominerende politiker som David Ben Gurion fikk bare ti representanter i Knesset da han i 1965 brøt med sitt parti Mapai og etablerte sitt eget parti Rafi. En meningsmåling som ble gjennomført i går viste imidlertid at Sharons parti i koalisjon med arbeiderpartiet og venstrepartiene vil få en komfortabel majoritet blant parlamentets 120 medlemmer.

- ØDELEGG PARTIET: Opposisjonsleder Gideon Saar.