Arild (56) kan ha blitt slått i hjel for penger

Tre drapssiktede menn fra Litauen nekter straffskyld. Også en kollega av de tre er ettersøkt for det som kan ha vært et rovmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet pågrep mandag kveld og tirsdag tre litauiske menn på to adresser i Drammen sentrum og siktet dem for det brutale drapet på 56 år gamle Arild Lund. I tillegg er en fjerde litauer etter det Dagbladet.no erfarer etterlyst internt i politiet.

Også han er drapssiktet, men var like før midnatt ennå ikke pågrepet.

De tre som er i politiets varetekt satt onsdag kveld i lange avhør med erfarne drapsetterforskere, men alle nekter for å ha hatt noe med drapene å gjøre, fikk Dagbladet.no opplyst like før midnatt.

Bodde 100 meter unna

Én eller flere av de siktede bodde etter det Dagbladet.no forstår i en leilighet bare rundt hundre meter fra bygården der Lund ble funnet død med omfattende skader da en venninne skulle besøke ham hjemme i Gamle Kirkeplass 4 den 31. januar.

Den andre boligen politiet gikk til aksjon i ligger også i Drammen sentrum, omlag en kilometer fra Lunds leilighet.

- Alle de pågrepne er siktet for drap. Dette er resultatet av langvarig jobbing, sier en ordknapp leder for etterforskingsseksjonen ved Drammen politistasjon, Håkon Grøttland.

Både taktiske og tekniske etterforskere fra Kripos har jobbet intenst med den spesielle drapssaken sammen med lokalt politi hele den siste måneden, og det var systematisk gjennomgang av flere hundre vitneavhør som denne uka gjorde politet sikre på at de utenlandske arbeiderne var involvert.

FUNNET DØD I STUA: Det var en venninne av Lund som fant ham med omfattende skader i hans egen leilighet i tredje etasje i denne gården, Gamle Kirkeplass 4, i Drammen sentrum. Minst én av de antatte drapsmennene bodde i en bolig bare rundt hundre meter unna. Foto: SCANPIX
FUNNET DØD I STUA: Det var en venninne av Lund som fant ham med omfattende skader i hans egen leilighet i tredje etasje i denne gården, Gamle Kirkeplass 4, i Drammen sentrum. Minst én av de antatte drapsmennene bodde i en bolig bare rundt hundre meter unna. Foto: SCANPIX Vis mer

Håndtverkere i samme firma

Alle de fire siktede jobbet i samme håndtverkerfirma i Drammen, på midlertidige arbeidskontrakter.

Ingen av dem skal imidlertid ha vært i kontakt med Lund i jobbsammenheng, og litauerene skal etter det Dagbladet.no erfarer heller ikke ha vært bekjente av sjømannen før drapet skjedde.

Den tilsynelatende fraværende koblingen til drapsofferet er blant opplysningene som gjør at etterforskerne nå tror de kan ha med et rovmord å gjøre, altså at gjerningsmennene kan ha hatt penger og/eller verdisaker som eneste motiv da de gikk til angrep på 56-åringen. Det skal så langt ikke være grunn til å tro at drapet var nøye planlagt.

- Vi har en formening om hva motivet kan være, men vil foreløpig ikke gå ut med det, sier Grøttland.

Etter det Dagbladet får opplyst var situasjonen onsdag kveld at politiet knyttet to av mennene til selve drapshandlingen, men at siktelsene når som helst kunne bli opp- eller nedgradert for alle de fire etter hvert som avhørene utviklet seg.

Politiet mener de sitter på svært gode beviser mot flere av de siktede.

Massiv vold

Arild (56) kan ha blitt slått i hjel for penger

Arild Lund ble sist sett i live på en stampub i Drammen sentrum i 19-tida kvelden før han ble funnet. Venninnen fant 56-åringen med skader etter massiv, grov vold mot kroppen. Politiet mener stua i leiligheten var åstedet for drapshandlingen.

Dagbladet har tidligere fått opplyst at leiligheten ikke bar preg av kamp, noe som kan tyde på at offeret ble overfalt av en eller flere gjerningspersoner før han rakk å gjøre betydelig motstand. Politiet har imidlertid ikke klarlagt hendelsesforløpet endelig.

Det er ikke beslaglagt noen våpen som knyttes til drapet, og politiet jobber ut fra at Lund kan ha blitt drept utelukkende av slag eller spark fra én eller flere menn som ikke nødvendigvis var bevæpnet.

- Slett ikke drapsmann

Ingen av de tre mennene som er pågrepet har under kveldens avhør erkjent straffskyld, fikk Dagbladet.no opplyst like før midnatt.

- Min klient har fortalt politiet at han slett ikke har vært med på noe drap, og at han sier han heller ikke har vært til stede i avdødes leilighet på tidspunktet da det skal ha skjedd, opplyste advokat Martin Smith til Dagbladet.no tidligere i kveld.

Han er forsvarer for én av de siktede, en 43 år gammel mann som i dag blir framstilt for varetektsfengsling. Ifølge Smith stiller litaueren seg helt uforstående til drapsanklagen.

- Han har forklart seg til politiet nå, og er villig til å fortsette samtalene, understreker advokaten.

Minst to av de tre arresterte vil  trolig bli framstilt for varetektsfengsling i Drammen tingrett torsdag formiddag, samtidig som politiet altså ennå leter etter en fjerde person som sammen med de tre andre skal ha deltatt eller medvirket til drapet.

<B>DREPT:</B> Den 56 år gamle sjømannen Arild Lund nøt permen hjemme i Drammen da han av ukjente årsaker skal ha blitt angrepet og drept av én eller flere litauiske menn.