Åtte av ti blåser i finanskrisa

Dystre utsikter på arbeidsmarkedet til tross: Åtte av ti nordmenn er totalt ubekymret for jobbframtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stadig nye bedrifter varsler kutt og oppsigelser, og mange bransjer strammer inn. Ifølge en undersøkelse Sentio har utført for dataselskapet Mamut, tror nesten en av fire store og mellomstore bedrifter de kommer til å nedbemanne i løpet av det neste året.

Men norske arbeidstakere er likevel optimister.

I en fersk spørreundersøkelse Synovate har utført for DnB NOR, svarer bare 3 prosent av yrkesaktive over 15 år at de er bekymret for å miste jobben som følge av finanskrisa.

83 prosent er ikke urolige i det hele tatt.

Naivt, mener seniorkonsulent Andreas Iversen i rådgivningsfirmaet Right Management:

– Typisk nordmenn å ty til fornektelse når trygghetsfølelsen blir truet, sier han.

Beholder roen
For ingen i verden føler seg tryggere på å beholde jobben enn norske arbeidstakere, viser undersøkelser Right Management årlig utfører i 18 land, deriblant i Norge.

–  De fleste lever helt ubekymret med tanke på framtida. Vi ser det ofte i bedrifter som nedbemanner. Mange synes å beholde roen, også lenge etter at de har fått objektiv informasjon som tilsier at de ligger dårlig an, sier Iversen.

Han tror nordmenn er litt for godt vant, med lav arbeidsledighet og gode velferdsordninger sammenliknet med andre land. Det gjør oss litt naive.

– Vi klarer alltid å distansere oss litt fra resten av verden, både når det gjelder finanskrisa, EU og klimaendringene – og føler oss nok godt beskyttet, sier Iversen.

Realistisk
Han mener det er viktig å være positiv og ikke gå i skyttergraven selv om arbeidsgiveren har varslet kutt i staben.

– Optimisme er en kraft i seg selv, men det gjelder å være realistisk ellers går man glipp av muligheter til å være forberedt og tenke gjennom egen situasjon. Er du ikke mentalt innstilt på at endringer kan skje, vil den nye situasjonen komme som et sjokk.

– Men det nytter heller ikke å gå helt motsatt vei og tenke på alt som kan gå galt. Fremdeles er vi inne i en konstruktiv fase og har rikelig med jobbmuligheter til alle, sier Andreas Iversen.

Mest engstelige
Ansatte i industrien og i håndverksbedrifter, innen samferdsel, transport, post og tele, finans og forretningsmessig tjenesteyting er mest engstelige for å bli skjøvet ut i køen av arbeidsledige, viser tallene fra DnB NOR.

Men selv i de mest utsatte bransjene er optimismen stor. To av tre ansatte i finansinstitusjoner og i industrien sier de ikke er bekymret for jobben i det hele tatt.

1000 yrkesaktive over hele landet har deltatt i undersøkelsen, som ble gjennomført etter at finanskrisa satte inn for fullt.

Pessimisme blant ledere
–  Pessimismen er rådende blant næringslivslederne i mange deler av arbeidslivet, lønnsomheten synker innenfor flere sentrale områder – og det er mye som tyder på at krisa kan bli langvarig.

Det dystre bildet står i sterk kontrast til optimismen blant arbeidstakerne, sier Kjell Gunnar Salvanes, professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole.

– Burde være bekymret
Han er overrasket over at såpass mange er optimistiske i en tid som tallet på arbeidsledige øker.

Statistisk sentralbyrå har beregnet at arbeidsledigheten vil stige fra dagens 2 prosent til 4 prosent innen 2010.

Det innebærer at 100 000 mennesker vil være arbeidsledige i løpet av de neste to åra.

– Prognosene tilsier at flere enn 90 prosent av yrkesaktive kan være trygge på at de får beholde jobbene sine.

– Men likevel virker det nesten som om folk ikke har fått med seg at finanskrisa er alvorlig. Folk burde være mer bekymret, sier Salvanes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer