Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arizona-skyteren ankom i håndjern med kutt i hodet

Rettsmøtet over på 13 minutter.

RETTSLOKALENE:  Det flagges på halv stang utenfor rettsbygningen Sandra Day O'Connor i Arizona der Jared Loughner framstilles for varetekt. Foto: AP Photo/Charlie Riedel/Scanpix
RETTSLOKALENE: Det flagges på halv stang utenfor rettsbygningen Sandra Day O'Connor i Arizona der Jared Loughner framstilles for varetekt. Foto: AP Photo/Charlie Riedel/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHOENIX, ARISONA (Dagbladet): Jared L. Loughner, 22-åringen som er siktet for å ha skutt Gabrielle Giffords og drept seks andre, ble i dag framstilt for varetekstfenglin i Arizona.

Dagbladets reporter er på plass i rettsbygningen Sandra Day O'Connor i sentrum av Phoenix.

Klokken 22 ankom Loughner, som er siktet for drap, drapsforsøk og attentatforsøk, rettslokalene iført håndjern og fangedrakt. Han hadde barbert av håret og hadde et kutt på den ene siden av hodet.

Bare 13 minutter seinere var høringen over.  I løpet av de 13 minutter  sa han svært lite, ifølge BBC.  

Han kom ikke med noen kunngjøringer, men bekreftet sin identitet og svarte ja på spørsmålet om han kjente til sine rettigheter. Han svarte på spørsmålene med sterk røst. 

Dommerne besluttet at siktede skal holdes i varetekt inntil videre. Foreløpig er det uklart om justisdepartementet i USA vil søke å få mannen idømt dødsstraff.

Siktede har fått oppnevnt advokaten Judy Clarke som forsvarer. Clarke har tidligere forsvart sikta i høyprofilerte saker som Oklahoma City-bombingen.

Taus 22-åringen trakk lørdag en halvautomatisk Glock-pistol og skjøt kongressmedlemmet Gabrielle Giffords i hodet under et politisk møte i Tuscon i Arizona. Deretter rettet han våpenet mot folkemengden. Seks mennesker ble drept og 14 skadd før Loughner ble overmannet. Blant de drepte var ei ni år gammel jente. Giffords overlevde, men er kritisk skadd.

Motivet for skytingen er forstatt uklart ettersom Loughner ikke har sagt et ord til politiet, men benyttet seg av retten til å forholde seg taus.

Skytingen har likvel skapt debatt i USA. Mange mener angrept er et resultat av det giftige politiske klimaet, de harde frontene og den kraftige språkbruken som har preget politikken i USA de siste årene.

Tredoblet antall trusler Fra våren 2008 til våren 2009, ble truslene mot kongressmedlemmer i USA tredoblet, ifølge New York Times.

Nesten alle truslene kom fra motstandere av helsereformen, en reform som demokraten Gabrielle Giffords støttet.
 
«Jared Loughners paranoide raljeringen på internett plasserer ham langt utenfor de vanlige ideologiske kategoriene. Men han er i høyeste grad del av stormen av redsel, sinne og intoleranse som har produsert voldelige trusler mot et stort antall politikere». (...) «med enkel og lovlig tilgang til semiautomatiske våpen kan de som allerede vakler på kanten av forstanden gjøre en trussel til et mareritt,» skriver New York Times på lederplass.

FBI-sjef Robert Mueller, som er satt til å lede etterforskningen i Arizona, sier hatefulle ytringer og voldsom språkbruk er blitt en stor utfordring for politiet.

- Det gjelder spesielt når språkbruken kan føre til at såkalte ensomme ulver begår voldshandlinger, framholder han.

Ingen samling Ingenting tyder så langt på at skytingen har forent amerikanerne på tvers av politiske skillelinjer. Mer enn noen annen, høster Sarah Palin kritikk. I fjor publiserte hun et kart med riflesikter over valgdistriktene til politikerne som støttet helsereformen. Gabrielle Giffords var en av dem som var ført opp på kartet.

- Palin har blod på hendene, hevder de hissigste.

Det konservative høyre gir derimot venstresida skylda. Grunnleggeren av Tea Party-bevegelsen, Judson Phillips, sendte sent i går kveld ut en e-post der tilhengerne av bevegelsen oppfordres til forsvar mot angrepene i kjølvannet av attentatet. I e-posten beskriver han Loughner som en «venstrevridd galning.»

- Venstresiden vil angripe oss hardt med dette. Vi må slå hardere tilbake med den nakne sannheten. Skyteren var en liberal galning. Legg vekt på begge ordene («liberal» og «galning» red.anm.)», skriver Phillips.

SIKTET:  Jared Lee Loughner møtte i dag i retten i Phoenix. Foto: REUTERS/Pima County Sheriff's Forensic Unit
SIKTET: Jared Lee Loughner møtte i dag i retten i Phoenix. Foto: REUTERS/Pima County Sheriff's Forensic Unit Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling