Arkan døde som han levde

BERLIN (Dagbladet): Zeljko Raznatovic, kjent som «Arkan», beveget seg aldri ett skritt uten tungt væpnede livvakter. De kunne ikke hjelpe ham. Den ettersøkte krigsforbryteren ble i går ettermiddag meiet ned med tre dødelige skudd i hodet i en hotell-lobby i Beograd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka var 17.15 i går ettermiddag da Arkan (47) kom ut av restauranten i Hotel Intercontinental med sitt følge. Fra et hjørne i lobbyen var gruppa i ferd med å forberede seg på å forlate hotellet.

Det forelå i går kveld ulike øyenvitneberetninger om hva som skjedde.

En versjon gikk ut på at et ukjent antall maskerte menn tok seg lydløst inn i lobbyen og åpnet ild. Ifølge en annen versjon var attentatmannen aleine. Fjernsynsstasjonen Studio B, som kontrolleres av partiet til opposisjonslederen Vuk Draskovic, meldte at det var to drapsmenn.

Henrettelse

Det handlet om en rein henrettelse - omhyggelig planlagt og satt i verk med en uhyggelig presisjon. Sporene peker i retning krefter rundt president Slobodan Milosevic, mener kilder i Beograd. Men også rivaler i Beograds underverden kan stå bak.

- Først lød en skuddsalve, deretter en ny salve fra Hechler og Koch maskingeværer. Jeg så en av «Arkan»s livvakter forsøkte å krype ut av hotell-lobbyen. Han etterlot seg ei stripe av blod på golvet, fortalte et øyenvitne til det uavhengige serbiske nyhetsbyrået Beta.

«Arkan» var død før han var framme på akuttsykehuset i Beograd. Ei kule hadde gått gjennom hans venstre øye. Han ble også truffet nær øyet og i munnen.

- Alle hans vitale funksjoner hadde stanset. Hans liv kunne ikke reddes, sa en lege ved sykehuset.

Tre drept

Verken legene på akuttsykehuset eller øyenvitnene fra åstedet ville bli navngitt. Frykten var påtakelig.

«Arkan»s livvakt Momcilo Mandic ble også drept. Tolig var det han som krøp bortover golvet med blodstripe etter seg. En annen livvakt døde seint i går kveld på sykehuset. Ytterligere to personer ble såret, blant dem søstera til Arkans kone, folkepopstjerna Svetlana «Ceca» Velickovic.

Drapsmannen eller -mennene forsvant like sporløst som de hadde kommet. De fem politimennene som ankom åstedet først, så ut til å være mer opptatt av å hindre journalister i å komme seg inn på hotellet enn å jage drapsmennene.

Jaget

Utenfor hotellet sto «Arkan»s firehjulsdrevne svarte Chevrolet van med sotede vinduer. «Arkan» og hans følge var ofte gjester ved Hotel Intercontinental, når han ikke besøkte det enda mer eksklusive nabohotellet Hyatt. Der bodde han i perioder under Nato-bombingen av Beograd. Han våget ikke å oppholde seg i sin egen villa i riksmannsstrøket Dedinje.

Helt siden «Arkan» i 1970-årene ble jaget av politiet i flere europeiske land for drap og ran, holdt Slobodan Milosevic sin beskyttende hånd over ham. Han var agent for det serbiske hemmelige politiet. Under krigene i Kroatia og seinere i Bosnia og Kosovo spredte hans paramilitære styrke «Tigrene» skrekk og død.

Belastning

Goran Svilanovic i «Alliansen for forandring» og andre serbiske opposisjonelle mener at drapsmennene kan være utsendt fra kretsen rundt president Milosevic.

- Med sin inngående kjennskap til regimets krigføring, sin pengemakt og ambisjoner kunne Arkan blitt et problem for regimet. Derfor måtte han ryddes av veien, sier en kilde i Beograd til Dagbladet.

- Noen trekker i trådene og bestemmer hvem som skal bli den neste, sa en annen opposisjonsleder, Vladan Batic - med tydelig adresse til regimet.

Sammen med Milosevic og de bosniske serberlederne Radovan Karadzic og general Ratko Mladic, var «Arkan» den mest ettersøkte av krigsforbryterne på Balkan.

- Men det kan også være rivaler i det organiserte forbrytervesenet i Beograd kan kan stå bak, sier Svilanovic.

Hotel Intercontinental har vært åsted for flere likvidasjoner på forbryterledere de siste årene.