Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arkansas har gjennomført sin første henrettelse på 12 år

Ble henrettet like før midnatt torsdag, lokal tid.

HENRETTET: Ledell Lee ble henrettet like før midnatt torsdag i Arkansas. Foto: Benjamin Krain / The Arkansas Democrat-Gazette via AP / NTB scanpix
HENRETTET: Ledell Lee ble henrettet like før midnatt torsdag i Arkansas. Foto: Benjamin Krain / The Arkansas Democrat-Gazette via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang på 12 år har staten Arkansas henrettet en dødsdømt fange.

43 år gamle Ledell Lee ble dømt til døden for drapet på 26 år gamle Debra Reese i 1993. Lee har hele tiden hevdet sin uskyld og mente at nye DNA-tester ville kunne renvaske ham.

Men like før midnatt lokal tid ble dødsdommen fullbyrdet.

Planla massehenrettelse

Lee var en av åtte fanger den amerikanske delstaten planla å henrette i løpet av ti dager. Årsaken til at delstaten bestemte seg for å gjennomføre henrettelser av dette omfanget, er utløpsdatoen på medikamentene som injiseres.

Etter planen skulle de første henrettelsene siden 2005 funnet sted mandag, men Høyesterett i USA stoppet de to første henrettelsene.

Mandag hadde dødsdømte Don Davis rukket å spise sitt siste måltid da beskjeden om at henrettelsen var utsatt kom.

Onsdag fikk påtalemyndigheten i staten ytterligere to rettsavgjørelser mot seg. Da fikk dødsdømte Stacy Johnson rettens medhold i at han bør få muligheten til å bevise sin uskyld gjennom nye DNA-prøver. Han hevder at DNA-teknologi kan bevise at han ikke drepte den 25 år gamle tobarsmoren Carol Heath i en leilighet i 1993.

Han opplevde også i 2010 at henrettelsen ble stanset i siste øyeblikk.

Også henrettelsen av en tredje dødsdømt, Bruce Earl Ward, har blitt utsatt inntil videre.

Ga grønt lys for legemiddel

På onsdag fastslo også en dommer at ett av tre legemidler Arkansas benytter i sine henrettelsessprøyter ikke kan brukes, fordi legemiddelfirmaet som produserer det hevder de ble forledet da de solgte dosene til fengselet.

De skal ha trodd at legemiddelet vekuroniumbromid skulle brukes til helsehjelp for de innsatte.

Men torsdag satte Høyesterett dommerens avgjørelse til side og fastslo at legemiddelet kan brukes, skriver nyhetsbyrået AP.

Donald Trumps nyutnevnte høysterettsdommer, Neil Gorsuch, sikret flertall i delstatens favør, da de ga Arkansas lov til å bruke legemiddelet.

Men ikke alle høyesterettsdommerne var like begeistret for Arkansas begrunnelse for å utføre henrettelsene nå.

- Det er tilsynelatende sånn at staten bestemte seg for å gjennomføre disse åtte henrettelsene fordi utløpstdatoen på legemiddelet de bruker under henrettelsene holdt på å gå ut. I mitt syn er den faktoren, når den brukes som en faktor for å skille de som får leve fra de som må dø, ganske tilfeldig, skrev høyesterettsdommer Stephen Breyer, som overfor Washington Post spurte:

- Hvorfor disse åtte? Hvorfor nå?

En rekke anker avslått

Avgjørelsen banet vei for at henrettelsen av Ledell Lee kunne gjennomføres som planlagt.

En føderal domstol avslo alle Lees forespørsler om å utsette henrettelsen. Han avslo et siste måltid, men fikk i stedet en siste nattverd.

Henrettelsen ble utsatt flere ganger torsdag kveld lokal tid i påvente av at Høyesterett skulle vurdere flere anker fra Lees advokater.

Henrettelsen av Lee måtte gjennomføres før midnatt lokal tid, og kun en drøy halvtime før fristen ble det kjent at Høyesterett avslo alle Lees anker.

Like før midnatt ble dødsdommen fullbyrdet med en giftsprøyte.