Arkeologene fant to skjulte maya-storbyer i Mexicos jungel etter å ha oppdaget monstermunn

Hjulpet av «hemmelige» tegninger fra 70-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer på ekspedisjon fikk seg et sjokk da en monstermunnformet monument åpenbarte seg i Mexicos jungel.

Forskere fra Det slovenske instituttet for forskning og kunst (ZRC SAZU) gjorde nylig en utrolig oppdagelse i jungelen i sørøstlige Mexico.

To store oldtidsbyer fra mayaindianerne har blitt avdekket i nærheten av de moderne byene Xpujil og Zoh Laguna i Campeche-delstaten vest i Mexico, skriver instituttet på sine egne nettsider.

De to byene skal ha opphørt en gang mellom år 600-1000.

Oppdaget på 70-tallet Ekspedisjonen til Mexicos dype jungler ble ledet av den slovenske arkeologen Ivan ?prajc. De unike plassene er imidlertid ikke helt uoppdaget.

Den ene av byene, Lagunita, skal ha hatt flere store steinmonumenter. Det største blikkfanget for forskerne var imidlertid en pyramideformet fasade ?prajc betegner som ekstraordnær.

Inngangen på pyramiden skal ha representert en åpen kjeve til et «jordlig» monster.

Ifølge arkeologen skal den amerikanske epigrafen og mayahistorikeren  Eric Von Euw ha vært i Lagunita på 70-tallet. Arbeidet han da gjorde på stedet skal aldri ha blitt publisert. På tross av gjentatte forsøk fra flere ekspedisjoner i ettertid skal ingen ha funnet fram til byen.

Gamle tegninger Von Euw skal ha tegnet ned detaljerte skisser av byen, men Lagunita forble en mystisk og skjult hemmelighet av en by helt fram til for et par uker siden.

- Vi fant stedet ved hjelp av flyfotografier, men vi fikk først identifisert Lagunita etter vi så fasaden på monumentene og sammenlignet dem med Von Euws tegninger, sier ekspedisjonsleder ?prajc.

Arkeologene sier byen har en tempelpyramide som er rundt 20 meter høy, og flere palass-lignende bygninger.

Den andre byen arkeologene fant, døpte de Tamchén. Denne byen ligger rundt seks kilometer fra Lagunita og har aldri før blitt rapportert om eller oppdaget av arkeologer.

- I jungelen kan du være så nær som under 200 meter fra et stort monument, og ikke engang mistenke at det er der. Det er små jordhauger overalt som skjuler store bysentre, sier han ifølge Discovery News.

NY OPPDAGELSE: Byen Tamchén har ifølge arkeologene aldri før blitt regsitrert fram til nå. Dette bildet viser et stort monument i mayabyen. Foto: ZRC SAZU
NY OPPDAGELSE: Byen Tamchén har ifølge arkeologene aldri før blitt regsitrert fram til nå. Dette bildet viser et stort monument i mayabyen. Foto: ZRC SAZU Vis mer