SJELDENT FUNN: Kredittpinnen har 23 hakk, årstall og navn inngravert. Pinnen er splittet i to, slik at både kreditoren og skyldneren kunne ha hver sin gjenpart av pinnen, med like mange hakk i. Slik ble det holdt styr på gjelda. Foto: APA
SJELDENT FUNN: Kredittpinnen har 23 hakk, årstall og navn inngravert. Pinnen er splittet i to, slik at både kreditoren og skyldneren kunne ha hver sin gjenpart av pinnen, med like mange hakk i. Slik ble det holdt styr på gjelda. Foto: APAVis mer

Arkeologer fant 453 år gammelt «kredittkort»

Tysk pinne fra 1558 holdt styr på gjelda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkeologer i Wittenberg i Tyskland har funnet det de mener er en eldgammel «kredittpinne», som ble brukt i stedet for kontant betaling - tilsvarende dagens kredittkort.

Den 30 centimeter lange pinnen har et navn og årstallet 1558 inngravert. Langs pinnen er det også laget en rekke hakk, som ifølge arkeologene symboliserer en gitt sum.

Pinnen er splittet i to, slik at både kreditoren og skyldneren hadde hver sin halvdel med like mange hakk i. Slik ble det holdt orden på gjelda i middelalderen, en tid da de færreste kunne lese og skrive.

- Det er et sjeldent funn i europeisk sammenheng, sier arkeolog Andreas Hille ved det statlige prehistoriske museet i Halle.

- Gjelda ble skåret inn i pinnen i form av små hakk. Deretter ble pinnen delt på langs. De to halvdelene ble så satt sammen igjen når det ble på tide å gjøre opp gjelda, sier Hille.

Det er 23 hakk i «kredittpinnen», men arkeologene har ikke sagt noe om hva slags gjeld hakkene tilsvarer.