Israel:

Arkeologer fant spor av hauggammel narkotika

Funnet av opium i 3500 år gamle krukker styrker hypotesen om at det narkotiske stoffet ble brukt i begravelsesritualer, mener arkeologene.

INNEHOLDT OPIUM: Innholdet i krukkene ble analysert etter at plantearten opiumsvalmue, som brukes til å utvinne opium, ble funnet i nærheten av gravstedet. Foto: AFP PHOTO / HO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY
INNEHOLDT OPIUM: Innholdet i krukkene ble analysert etter at plantearten opiumsvalmue, som brukes til å utvinne opium, ble funnet i nærheten av gravstedet. Foto: AFP PHOTO / HO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY Vis mer
Publisert

Funnet er gjort under et samarbeidsprosjekt mellom israelske antikvariatsmyndigheter og forskningsinstituttet Weizmann.

Prosjektet startet i 2012, da utgravninger i den israelske byen Yehud avdekket en serie gravsteder fra sein bronsealder.

Nå har arkeologene gjort et noe uvanlig funn på et av gravstedene, skriver blant andre The Guardian.

I totalt åtte krukker oppdaget de nemlig spor av opium, som ifølge Store norske leksikon har omtrent samme virkning som morfin. De stammer ifølge arkeologene fra det 13. århundre før vår tidsregning.

ELDGAMLE: Krukkene stammer fra den tiden da Ramses 2., også kjent som «Ramses den store», var farao i Det gamle egypt. Foto: AFP PHOTO / HO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY
ELDGAMLE: Krukkene stammer fra den tiden da Ramses 2., også kjent som «Ramses den store», var farao i Det gamle egypt. Foto: AFP PHOTO / HO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY Vis mer

Mulig offergave

En av arkeologene, Ron Be'eri, forklarer at de sannsynligvis ble plassert på gravstedene for å bli brukt i seremonielle måltider og ritualer.

En hypotese er at prester eller etterlatte familiemedlemmer under disse seremoniene brukte opiumen for å oppnå en ekstatisk tilstand og forsøke å tilkalle ånden til de avdøde.

- Det er også mulig at opiumen, som ble plassert ved siden av den døde, skulle hjelpe vedkommendes sjel til å stige opp fra graven for å forberede dem på møtet med familiemedlemmer i deres neste liv, sa Be'eri, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

INNKAST: Oslo fengsel har opplevd en drastisk økning av såkalte innkast – der folk på utsida av murene kaster over narkotika inn i luftegården til de innsatte. Dagbladet har fått tilgang på videomateriale som viser hvordan det foregår. Vis mer

Beskrevet i eldre skrifter

Hypotesene er basert på eldre skrifter som beskriver begravelsesritualene i datidas Kanaan, et område i dag omfatter blant andre Israel, Palestina og Libanon.

Arkeologene understreker at det foreløpig ikke er mulig å si med sikkerhet nøyaktig hvordan det narkotiske stoffet ble brukt under disse seremoniene.

Funnet er ifølge Reuters et av de eldste eksemplene i historien på bruk av det narkotiske stoffet. Nyhetsbyrået skriver at deler av opiumen ble produsert lokalt, mens noe stammet fra Kypros.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer