Arkeologer finner historiske skatter i uttørket polsk elv

- I hovedsak palass-gjenstander som svenskene forsøkte å stjele på 1600-tallet.

REKORDLAV: Vannstanden i Polens lengste elv er på sitt laveste på 200 år. Det gir arkeologer unike muligheter til å undersøke hva som fram til nå har vært gjemt i elva. Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP / Scanpix
REKORDLAV: Vannstanden i Polens lengste elv er på sitt laveste på 200 år. Det gir arkeologer unike muligheter til å undersøke hva som fram til nå har vært gjemt i elva. Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vannstanden i Polens lenste elv, Vistula er rekordlav etter langvarig tørke.

I hovedstaden Warsawa er vannstanden nå 40 centimeter, som er det laveste på 200 år, skriver nyhetsbyrået AFP.Men ikke alle fortviler over dette. Arkeologene for eksempel -  de fryder seg.

Vannivået har nemlig gitt dem unike muligheter til å undersøke områder som tidligere ikke har vært tilgjengelige for dem.

- Tjuvgods Ikledd lange orange vadere, og utstyrt med detektorer avdekker de den ene historiske skatten etter den andre:

- Vi har funnet fragmenter av marmor, men også andre steintyper. Det er hovedsakelig snakk om deler av fontener, søyler, vinduskarmer og betongheller, samt kanonkuler, sier forsker Hubert Kowalski, ved Warsawa-universitetets arkeologiske institutt.

- Det er i hovedsak fragmenter av utskårne steiner som svenskene prøvde å stjele på 1600-tallet, nærmere bestemt under invasjonen i 1656, sier han til nyhetsbyrået AFP.  

Svenskene forsøkte da, blant annet, å ta med seg skatter fra Kazimierzowski-palasset, som ble bygget på 1600-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.