«CITY OF THE MONKEY GOD»: Det ryktes om den mystiske byen Øst i Honduras, som blant annet kalles «City of the Monkey God» og «White City». Foto: Dave Yoder / National Geographic
«CITY OF THE MONKEY GOD»: Det ryktes om den mystiske byen Øst i Honduras, som blant annet kalles «City of the Monkey God» og «White City». Foto: Dave Yoder / National GeographicVis mer

Arkeologer har funnet bortgjemt by ingen har ant at eksisterte

- Dette er helt klart det mest urørte området i regnskogen i Mellom-Amerika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer har funnet en bortgjemt by midt i Honduras-jungelen i Mellom-Amerika. Ingen skal ha satt en fot i den tjukke skogen på over 600 år, skriver National Geographic.  

Totalt urørt I jungelen fant amerikanske og honduranske arkeologer - som reiste sammen med en ingeniør, dokumentarfilm-skapere, en botaniker og 16 honduranske soldater - steinskulpturer som skal ha ligget totalt urørt siden byen ble forlatt for flere tusen år siden.

- Til og med dyrene oppførte seg som om de aldri hadde sett mennesker før, sier Chris Fisher, hovedarkeologen fra Colorado State Universtiy, til The Guardian

- Edderkopp-aper var over alt, de fulgte oss rundt, kastet mat på oss, ropte og skreik og gjorde sin greie. Det å bli behandlet som en annen primat, ikke som en trussel, var for meg det mest fantastiske med hele turen, sier han. 

- Ekstremt viktig Om kveldene satt de under svære presenninger. Ofte måtte de gjemme seg for pøseregnet som laget den bortgjemte byen til en svær sølepytt.  

På dagtid fant de rester av en pyramide, et torg - og en skulptur som framstiller en ånd som er halvt menneske og halvt jaguar. 

- Dette er helt klart det mest urørte området i regnskogen i Mellom-Amerika. Viktigheten av dette stedet kan ikke bli overdrevet, sier botaniker Mark Plotkin til National Geographic. 

Forskere har lett etter byen i flere hundre år. Blant årsakene til at det har tatt så langt tid, er at området der den ble funnet er lite tilgjengelig.

Oppdaget med måleinstrument Byen ble først oppdaget ved hjelp av såkalt lidar, et måleinstrument som baserer seg på tilbakespredning av lys. For å få bekreftet oppdagelsen dro et amerikansk-honduransk team inn i området.

Ekspedisjonen har ifølge The Guardian funnet og dokumentert 52 gjenstander som Virgilio Paredes, leder for Honduras nasjonale antropologi- og historieinstitutt, sier vitner om en sivilisasjon som skiller seg fra mayaene. Disse gjenstandene består blant annet av en bolle med en intrikate utskjæringer.

Teamet har også funnet halvt nedgravde steinskulpturer, inkludert flere som fusjonerer mennesker og dyrs egenskaper.

Tapt sivilisasjon? Sjefsarkeolog Chris Fisher sier at en arkeolog neppe vil kalle dette bevis for en tapt sivilasjon. Snarere vil han si at det er bevis på en kultur eller et samfunn.

HISTORISK FUNN:  Forskere har funnet en rekke regjenstander som skal ha ligget uberørte i flere tusen år. Foto: National Geographic
HISTORISK FUNN: Forskere har funnet en rekke regjenstander som skal ha ligget uberørte i flere tusen år. Foto: National Geographic Vis mer

- Er den tapt? Vel, det vet vi ikke ennå, sier han ifølge The Guardian. 

Det er fremdeles en godt bevart hemmelighet nøyaktig hvor byen befinner seg.