Arkeologer har gravd fram «Stonehenges krybbe»

Men huset som kan løse Stonehenge-mysterium ligger faretruende nærme en planlagt biltunnel.

HAR EN UKJENT FORHISTORIE: Forskere fra The University of Buckingham mener de har funnet en «missing link» i Stonehenges historie. I området rundt det forhistoriske monumentet skal det ha bodd et sofistikert folk lenge før man tidligere har trodd. Foto: Kjeld Olesen / Scanpix Danmark
HAR EN UKJENT FORHISTORIE: Forskere fra The University of Buckingham mener de har funnet en «missing link» i Stonehenges historie. I området rundt det forhistoriske monumentet skal det ha bodd et sofistikert folk lenge før man tidligere har trodd. Foto: Kjeld Olesen / Scanpix DanmarkVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det forhistoriske og mystiske monumentet Stonehenge, som består av en sirkelformet steinsetting, har trollbundet forskere i århundrer.

I mars ble det lansert en ny teori om at steinene vi ser i dag bare er grunnmuren til det som skal ha vært et grandiost alter for gudedyrkelse. I fjor la arkeologer fra The University of Buckingham og prosjektleder David Jaques fram bevis for at Stonehenge ikke ble bygget av europeiske innvandrere i bronsealderen, men at britiske bosettere kan stå bak byggingen.

Nå har arkeologer fra universitetet oppdaget den eldste forhistoriske bygningen noensinne funnet i området rundt Stonehenge, og den er nettopp bygget av disse britiske bosetterne i steinalderen.

Ifølge forskere kan det være et av Englands eldste hus. Men huset ligger faretruende nærme en planlagt biltunnel som kan medføre store skader på den forhistoriske boplassen.

- Vi har funnet Stonehenges krybbe, sier Jaques til New York Times.

- Sofistikerte At tunnelen blir bygget, er prosjektleder David Jaques verste mareritt. Han frykter at det kan ødelegge grunnlaget for forskningen.

SOFISTIKERTE: Arkeologen David Jaques viser her hvordan et slik «eco-hus» ville  sett ut. Forskere mener at steinalder folket som bodde i området lenge før Stonehenge ble bygget, var svært sofistikerte. Foto: The University of Buckingham
SOFISTIKERTE: Arkeologen David Jaques viser her hvordan et slik «eco-hus» ville sett ut. Forskere mener at steinalder folket som bodde i området lenge før Stonehenge ble bygget, var svært sofistikerte. Foto: The University of Buckingham Vis mer

Sammen med et arkeolog-team fra universitet har han gravd fram bevis på at et jeger- og samlerfolk bodde i området rundt Stonehenge lenge før man trodde at folk bodde der.

Og dette folket skal ifølge forskerne har vært svært sofistikerte for sin tid.

Tidligere har man antatt at det bodde folk i området fra rundt år 4000 før vår tidsregning. Og at oppføringen var sterkt knyttet den neolittiske revolusjonen nord på det europeiske kontinentet. Man regnet da med at jordbrukere hadde slått seg ned i området, og at disse tidligere var et nomadefolk lenger sør i Europa.

Ifølge Jaques og hans gravelag fra universitet, kan dette vise seg å være delvis feil.

- De første britene De har funnet en boplass som skal være rundt 6300 år gammel, og dermed hele 1300 år eldre enn Stonehenge. Boplassen ligger cirka 1,5 kilometer fra de mystiske steinene og er blitt beskrevet som «den viktigste oppdagelsen gjort rundt Stonehenge på mange år».

UTGRAVINGER: Bildet viser utgravinger som arkelogene fra universitetet har gjort. Her skal jeger- og samlerfolket ha samlet seg rundt hver sin varme stein. Foto: Foto: The University of Buckingham
UTGRAVINGER: Bildet viser utgravinger som arkelogene fra universitetet har gjort. Her skal jeger- og samlerfolket ha samlet seg rundt hver sin varme stein. Foto: Foto: The University of Buckingham Vis mer

Nå vil Jaques utvide gravingen rundt boplassen. Målet er å finne en hel landsby, som kan utbrodere historien om et folk som bodde i området rundt Stonehenge lenge før den yngre steinalderen, da Stonehenge ble bygget.

- De som bodde her, er de første britene, sier Jaques.

Ifølge Jaques kan det bli viktig å se på om Stonehenge sier mer om et samler- og jegerfolk fra mesolittisk tid (eldre steinalder), enn om et nomadefolket fra neolittisk tid (bronsealderen).

Økologisk hus og «varmekabler» Forskere og akademikere har døpt boplassen «eco-house» (et økologisk hus), fordi husets ene vegg besto av et tre som hadde falt ned. Treet som ble brukt som vegg, hadde så bli dekt med flint.

Forskere er videre forbløffet over hvor bevisste og tilpasningsdyktige urfolket var, ifølge The Guardian.

Arkeologene har funnet bevis for at gropa som det falne treet etterlot seg, var dekt med stein, og at urfolket hadde plassert en trestamme 10 meter unna for å støtte et skinn- eller halmtak.

Fornuftig nok, tente urfolket bål et stykke unna taket, hvor de varmet opp steiner. De tok så med seg inn steiner under taket som de kunne varme seg på.

Av forskere har dette blitt sett på om en moderne form for varmekabler.

- Tidligere har man trodd at dette folket måtte klare seg med hva enn naturen kastet i fanget på dem, men istedenfor var de svært tilpasningsdyktige og hadde en svært sofistikert forståelse av landskapet rundt seg, sier Jaques, ifølge The Guardian.

- Må skrive om historien Jaques mener at oppdagelsen kan innebære at forskerne nå må revurdere den kunnskapen man har om Stonehenge og hva det rituelle landskapet forteller.

Ifølge arkeologen har det tidligere vært antatt at det forhistoriske og rituelle landskapet rundt Stonehenge var bygget av et neolittisk folk som kom fra kontinentet til et folketomt område.

- Det ser ut til at de møtte et mesolittisk samfunn som hadde bodd rundt Stonehenge lenge, derfor blir Stonehenge et mye mer multikulturelt sted enn vi trodde, sier Jaques.

- Dette innebærer at Stonehenge har en historie vi ikke har visst om, og at vi har funnet en «missing link» (et manglende mellomledd), sier Jaques.