Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barneofring:

Arkeologer i Peru gravde opp en 550 år gammel hemmelighet

De hadde ikke forventet å finne det som trolig er verdens største barneofring.

MAKABERT FUNN: Arkeologer i Peru har trolig gjort funn av verdens største barneofring. Her er et bilde fra 2011, fra en av de første utgravingene i området. Foto: Gabriel Prieto / National Geographic / NTB Scanpix
MAKABERT FUNN: Arkeologer i Peru har trolig gjort funn av verdens største barneofring. Her er et bilde fra 2011, fra en av de første utgravingene i området. Foto: Gabriel Prieto / National Geographic / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer i Peru mener at de har funnet Amerikas - og trolig verdenshistoriens - største barneofring. Blant funnene var levninger av lamaer, barn og voksne personer.

Skjelettene ble funnet på landets nordkyst, i byen Trujillo. Og det er National Geographic som først omtalte funnene torsdag.

Levningene av hele 140 barn, 200 lamaer, én mann og to kvinner ble funnet. Arkeologene estimerer at alderen på barna var mellom 5 til 14 år i ofringen, som trolig fant sted for 550 år siden. Lamaene regnes å ha vært yngre enn 18 måneder gamle.

SKJELLETTER: Skjelettene ble funnet på landets nordkyst, i byen Trujillo. Foto: Gabriel Prieto / National Geographic / NTB Scanpix
SKJELLETTER: Skjelettene ble funnet på landets nordkyst, i byen Trujillo. Foto: Gabriel Prieto / National Geographic / NTB Scanpix Vis mer

- Ikke forventet

- Dette hadde jeg ikke forventet, og det tror jeg ikke noen andre gjorde heller, sier antropolog John Verano til magasinet. Han har undersøkt området i nærmere tre tiår.

Stedet har blitt undersøkt siden 2011. Den gang fant de 42 barn og 76 lamaer ved en tilfeldighet.

Menneskeofring er en kjent religiøs praksis. Blant annet vet vi at aztekerne, mayaindianerne og inkafolket bedrev slike ofringer.

Mulig rituale: Hodeskallene som er funnet i sjøen ved Søgne, ser ut til å være plasser - uten sin tilhørende kropp - i torva. Forskerne tror det kan dreie seg om et eldgammelt begravelsesrituale. Videoen ble opprinnelig publisert i 2013. Video: Pål Nymoen, Norsk Maritimt Museum. Vis mer

Makaber metode

Bak det makabre funnet, skjuler det seg om mulig en enda mer makaber metode. Barnas ansikter skal nemlig ha blitt smurt inn med rødfarge som en del av en seremoni. Så skal brystkassene ha blitt åpnet, mest sannsynlig for å kunne fjerne hjertene deres.

- Det virker som om lamaene også har lidd samme skjebne, står det i rapporten ifølge CNN.

Mens barna ble begravd med ansiktene vendt vest mot havet, skal lamaene ha blitt begravd med ansiktet vendt øst mot Andesfjellene. Basert på prøver av lag med tørket gjørme, ble ofringene trolig utført samtidig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!