Barneofring:

Arkeologer i Peru gravde opp en 550 år gammel hemmelighet

De hadde ikke forventet å finne det som trolig er verdens største barneofring.

MAKABERT FUNN: Arkeologer i Peru har trolig gjort funn av verdens største barneofring. Her er et bilde fra 2011, fra en av de første utgravingene i området. Foto: Gabriel Prieto / National Geographic / NTB Scanpix
MAKABERT FUNN: Arkeologer i Peru har trolig gjort funn av verdens største barneofring. Her er et bilde fra 2011, fra en av de første utgravingene i området. Foto: Gabriel Prieto / National Geographic / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Arkeologer i Peru mener at de har funnet Amerikas - og trolig verdenshistoriens - største barneofring. Blant funnene var levninger av lamaer, barn og voksne personer.

Skjelettene ble funnet på landets nordkyst, i byen Trujillo. Og det er National Geographic som først omtalte funnene torsdag.

Levningene av hele 140 barn, 200 lamaer, én mann og to kvinner ble funnet. Arkeologene estimerer at alderen på barna var mellom 5 til 14 år i ofringen, som trolig fant sted for 550 år siden. Lamaene regnes å ha vært yngre enn 18 måneder gamle.

- Ikke forventet

- Dette hadde jeg ikke forventet, og det tror jeg ikke noen andre gjorde heller, sier antropolog John Verano til magasinet. Han har undersøkt området i nærmere tre tiår.

Stedet har blitt undersøkt siden 2011. Den gang fant de 42 barn og 76 lamaer ved en tilfeldighet.

Menneskeofring er en kjent religiøs praksis. Blant annet vet vi at aztekerne, mayaindianerne og inkafolket bedrev slike ofringer.

Makaber metode

Bak det makabre funnet, skjuler det seg om mulig en enda mer makaber metode. Barnas ansikter skal nemlig ha blitt smurt inn med rødfarge som en del av en seremoni. Så skal brystkassene ha blitt åpnet, mest sannsynlig for å kunne fjerne hjertene deres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer