Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arkeologer tror de har funnet «Den hvite byen»

Legendarisk oldtidsby i Honduras

CIUDAD BLANCA: Her mener arkeologene at «Den hvite byen» lå. FOTO: AFP PHOTO / ORLANDO SIERRA / NTB scanpix
CIUDAD BLANCA: Her mener arkeologene at «Den hvite byen» lå. FOTO: AFP PHOTO / ORLANDO SIERRA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer mener de har funnet den legendariske byen Ciudad Blanca, eller «Den hvite byen» som det blir på norsk, skriver Independent.

Med funnet er arkeologene i ferd med å oppdage en hittil ukjent sivilisasjon.

Ruinene som er funnet dateres til mellom år 1000 og år 1500. Så langt har arkeologene gravd frem blant annet et kar med gribbeformede håndtak, et brett av leire med jaguarhode og en steintrone med en jaguarutskjæring.

PRESIDENTBESØK: Honduras' president Juan Orlando Hernandez (i midten) var på besøk for å ta utgravningene i nærmere øyesyn EPA / CASA PRESIDENCIAL DE HONDURAS / NTB scanpix
PRESIDENTBESØK: Honduras' president Juan Orlando Hernandez (i midten) var på besøk for å ta utgravningene i nærmere øyesyn EPA / CASA PRESIDENCIAL DE HONDURAS / NTB scanpix Vis mer

Byen ligger i Honduras.

Det var i fjor sommer en gjeng oppdagere fant torg, skanser og hauger i området, og i forrige uke startet altså de arkeologiske arbeidene.

- Dette er en ny kultur, eller en annen kultur, sier Virgillio Paredes, direktør ved Honduras Institute of Anthropology and Colorado.

Myteomspunnet
Mytene er mange om Ciudad Blanca. I 1927 rapporterte den kjente flygeren Charles Lindbergh at han hadde sett en hvit by mens han fløy over det nordøstlige Honduras.

I 1939 hevdet eventyreren Theodore Morde å ha funnet «City of The Monkey God», «Apegudens by». Han klarte ikke å gi en presis beskrivelse av hvor byen lå, og man har i senere tid anslått at Morde snakket om Ciudad Blanca.

Morde skrev i det amerikanske magasinet «The American Weekly» at folk fra lokale stammer hadde fortalt ham om en sivilisasjon som tilba aper. Han ble fortalt at det en gang hadde vært et tempel med en lang trapp som ledet til en statue av en «apegud».

Ape kidnappet kvinner
Ifølge en lokal legende skal en ape ha kidnappet tre kvinner i byen og satt barn på dem. Avkommet skal ha blitt halvt ape og halvt menneske.

- Urbefolkningens navn for ape er Urus, noe som betyr «sønner av hårete menn», sa Morde.

Byens navn, Ciudad Blanca, skal komme av den hvite kalksteinen i området.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media