BERØMTE FASADER: Fasadene i Petra er hugd ut fra fjellet, og er kjent verden rundt. Nå er det funnet et annet stort monument mindre enn en kilometer fra ruinbyen i Jordan. Foto: NTB Scanpix
BERØMTE FASADER: Fasadene i Petra er hugd ut fra fjellet, og er kjent verden rundt. Nå er det funnet et annet stort monument mindre enn en kilometer fra ruinbyen i Jordan. Foto: NTB ScanpixVis mer

Arkeologisk storfunn: Har oppdaget massivt monument under sanden ved ruinbyen

Har skjult seg rett under nesa til arkeologer i rundt 100 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved hjelp av satelittbilder har arkeologer nå avdekket et gigantisk monument mindre enn en kilometer fra ruinbyen Petra i Jordan.

Monumentet har skjult seg rett under nesa til flere generasjoner med arkeologer som har jobbet i området. Plattformen, som den blir beskrevet som i The Guardian, er 2744 kvadratmeter stor og har en annen plattform i seg.

Denne plattformen har søyler på den ene siden og på den andre siden en «gigantisk» trapp som går nedover mot østsiden av monumentet, ifølge avisa.

På toppen av den andre plattformen, er det en 72 kvadratmeter stor struktur. Rester av keramikk som er funnet nær plattformen, tyder på at den kan være hele 2150 år gammel.

- Visste at noe var der

På bilder fra bakken ser ikke ørkenlandskapet som skjuler monumentet noe annerledes ut enn landskapet ellers.

Fra oversiktsbildene tatt med satelitter, ser man imidlertid monumentet klart og tydelig i landskapet - selv om det bare er dekket til med et tynt lag sand.

- Jeg visste at noe var der og av andre arkeologer, som har jobbet i Petra de siste 100 årene, kjenner jeg bare til én annen som la merke til at det var noe der, sier Christopher Tuttle, én av arkeologene bak oppdagelsen til The Guardian om funnet.

- Jeg tror ikke noen la skikkelig merke til det, legger han til.

«Hiding in plain sight»

Passende nok har han og medforfatteren av den vitenskapelige studien som dokumenterer funnet, kalt artikkelen «hidding in plain sight», ifølge The Guardian.

- Petra er et massivt område. Vi valgte det navnet nettopp fordi dette monumentet bare er en kilometer fra Petra og tidligere undersøkelser har unngått å oppdage det, sier Sarah Parcak, den andre av artikkelforfatterne.

Parcak har tidligere omtalt seg selv som en «verdensrom-arkeolog» fordi hun spesialiserer seg på å analysere satelittbilder i arbeidet sitt.

Mellom Dødehavet og Rødehavet

Petra var nabateernes hovedstad og hadde sin storhetstid fra cirka 400 år før kristus til cirka 300 år etter kristus.

Ruinbyen ligger ved tettstedet Wadi Musa i Jordan, omtrent midtveis mellom Dødehavet og Rødehavet.

Byen ligger i en smal dal omgitt av høye klipper. Man må gjennom en drøyt to kilometer lang, smal kløft for å komme seg til ruinene som er hugd ut fra fjellet.