Arkeologisk storfunn: Har oppdaget massivt monument under sanden ved ruinbyen

Har skjult seg rett under nesa til arkeologer i rundt 100 år.

BERØMTE FASADER: Fasadene i Petra er hugd ut fra fjellet, og er kjent verden rundt. Nå er det funnet et annet stort monument mindre enn en kilometer fra ruinbyen i Jordan. Foto: NTB Scanpix
BERØMTE FASADER: Fasadene i Petra er hugd ut fra fjellet, og er kjent verden rundt. Nå er det funnet et annet stort monument mindre enn en kilometer fra ruinbyen i Jordan. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ved hjelp av satelittbilder har arkeologer nå avdekket et gigantisk monument mindre enn en kilometer fra ruinbyen Petra i Jordan.

Monumentet har skjult seg rett under nesa til flere generasjoner med arkeologer som har jobbet i området. Plattformen, som den blir beskrevet som i The Guardian, er 2744 kvadratmeter stor og har en annen plattform i seg.

Denne plattformen har søyler på den ene siden og på den andre siden en «gigantisk» trapp som går nedover mot østsiden av monumentet, ifølge avisa.

På toppen av den andre plattformen, er det en 72 kvadratmeter stor struktur. Rester av keramikk som er funnet nær plattformen, tyder på at den kan være hele 2150 år gammel.

- Visste at noe var der

På bilder fra bakken ser ikke ørkenlandskapet som skjuler monumentet noe annerledes ut enn landskapet ellers.

Fra oversiktsbildene tatt med satelitter, ser man imidlertid monumentet klart og tydelig i landskapet - selv om det bare er dekket til med et tynt lag sand.

- Jeg visste at noe var der og av andre arkeologer, som har jobbet i Petra de siste 100 årene, kjenner jeg bare til én annen som la merke til at det var noe der, sier Christopher Tuttle, én av arkeologene bak oppdagelsen til The Guardian om funnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer