GOD TONE: Admiral Bill McRaven (t.v.) møter USAs president Barack Obama når han kommer tilbake til USA 6. mai 2011 etter å ha gjennomført oppdraget der al-Qaida-leder Osama bin Laden ble drept. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
GOD TONE: Admiral Bill McRaven (t.v.) møter USAs president Barack Obama når han kommer tilbake til USA 6. mai 2011 etter å ha gjennomført oppdraget der al-Qaida-leder Osama bin Laden ble drept. Foto: AP Photo/Charles DharapakVis mer

Arkitekten bak bin Laden-aksjonen avslører hvordan Obama løste opp den nervøse stemningen

Fem år etter at terrorlederen ble drept i Pakistan forteller den amerikanske admiralen sin versjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 2. mai 2011 gikk amerikanske spesialstyrker fra Navy Seal inn i bygningen i Abbottabad i Pakistan der al-Qaida-lederen Osama bin Laden skjulte seg. Etterpå har flere av de involverte soldatene kranglet offentlig om hva som virkelig skjedde

Nå forteller admiral Bill McRaven, som var sjef for spesialstyrkene og arkitekten bak operasjonen hvor den forhatte terrorlederen ble drept, sin versjon. I et intervju med CNN snakker han for første gang i detalj om den usedvanlig nervepirrende operasjonen. 

Opprinnelig var planen at hele operasjonen skulle ta 30 minutter, men etter å ha tatt livet av bin Laden, oppdaget soldatene verdifulle harddisker og dokumenter.

- Etter 40 minutter begynte jeg å bli litt nervøs, sier den nå pensjonerte generalen til TV-kanalen.

Da helikoptere med soldatene tok av igjen, hadde de vært på bakken i 48 minutter. På vei tilbake måtte de stoppe og fylle bensin på pakistansk territorium vel vitende om at Pakistan, som ikke kjente til operasjonen på forhånd, hadde sendt F-16-jagerfly i lufta.

DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan 2. mai 2011. Foto: REUTERS/Pentagon/Handout/Files
DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan 2. mai 2011. Foto: REUTERS/Pentagon/Handout/Files Vis mer

- Det var trolig de lengste 19 minuttene i mitt liv, sier McRaven.

Flere alternativer Sammen med CIA og forsvarsminister Robert Gates begynte McRaven i slutten av 2010 å vurdere ulike måter de kunne gå til aksjon. Et alternativ var å bombe bygningen, men den lå i et forstadsområde og en slik framgangsmåte ville ført til omfattende sivile tap. Dessuten ville det bli svært vanskelig å få bekreftet om bin Laden faktisk var drept. 
Et annet alternativ var å slippe spesialstyrker med fallskjerm til utkanten av byen og la dem ta seg til bin Ladens oppholdssted til fots. Et tredje alternativ var å kjøre de 240 kilometerne fra Afghanistan. Men begge de to sistnevnte alternativene ble vurdert som for risikable for spesialstyrkene.   Dermed var det bare ett reelt alternativ som gjensto, og det var fly med helikopter fra en base i Jalalabad og helt fram til bin Ladens bygning. Den største faren var, ifølge McRaven at lyden fra helikopterne ville bli hørt. De antok imidlertid at det bare ville ta to minutter fra folk på bakken hørte lyden til de landet.

Samtidig var det også en reell fare for at pakistanske soldater eller politi, som ikke var kjent med operasjonen, kunne havne i kamper med de amerikanske soldatene. 

Stolt av Obama I begynnelsen av april 2011 presenterte han de detaljerte helikopterplanene for president Barack Obama og hans rådgivere. Presidenten ga ham så tre uker til å øve med de involverte soldatene i Nord-Carolina og Nevada.
- Uansett hva du mener politisk må du være veldig stolt av hvordan presidenten og hans sikkerhetsrågivere håndterte den svært vanskelige og tvetydige situasjonen. Det var aldri noen diskusjon om politikk eller hvordan presidentens beslutning kunne påvirke hans politiske karriere. Og så var det selvsagt presidenten som hadde det fulle ansvaret for å beslutningen om å gjennomføre dette selv om etterretningen i beste fall var 50/50, sier McRaven til CNN.

Selv fulgte McRaven hele operasjonen via videooverføring til basen hvor han befant seg i Afghanistan. I tredje etasje i bygningen fant spesialstyrkene en mann de mente måtte være bin Laden. Tre av dem skal ha avfyrt de dødelige skuddene.

McRaven avviser imidlertid overfor CNN at planen hele tida var å drepe bin Laden. Dersom terrorlederen ikke hadde blitt oppfattet som en trussel og holdt hendene i været, så var ordren at de skulle ta ham til fange og transportere ham til den amerikanske militærbasen i Bagram.
Målte liket Da helikopterne var trygt tilbake i Jalalabad, fikk McRaven en telefon fra Obama som spurte om han kunne bekrefte at det var bin Laden. Ved å sammenlikne bilder av terrorlederen med liket, ble spesialstyrkene raskt overbevist om at det var ham.
For å dobbeltsjekke la de også liket av bin Laden, som de visste at var 193 centimeter lang, på bakken av flyhangaren. Deretter ba McRaven en ung soldat, som var 187 centimeter om å legge seg ved siden av liket. Så gikk han tilbake til telefonsamtalen med Obama.

- Herr president, jeg kan ikke være sikker på at det er bin Laden uten DNA-test, men for å være ærlig er det 99 prosent sannsynlig at det er ham. Jeg fikk til og med en ung Navy Seal til å legge seg ved siden av ham, og liket var litt høyere. 
Da ble det stille en kort stund før Obama svarte:

- Bill, la meg forstå dette riktig. Vi bruker 60 millioner dollar på et helikopter, men du bruker ikke 10 dollar på et målebånd?

- Det var ett av de lysere øyeblikkene i en veldig spent tid i vårt lands historie. Det gjorde et veldig tøft øyeblikk litt lettere, sier McRaven.

Seinere bekreftet en DNA-test at det var bin Laden, og terrorlederen ble begravet på havet.

FULGTE MED: President Barack Obama sammen med blant andre visepresident Joe Biden, daværende utenriksminister Hillary Clinton, daværende forsvarsminister Robert Gates og andre rådgivere i sitasjonsrommet i Det hvite hus mens amerikansk spesialstyrker går til aksjon mot Osama bin Laden i Pakistan 2. mai 2011. Foto: REUTERS/White House/Pete Souza/Handout via Reuters/Files
FULGTE MED: President Barack Obama sammen med blant andre visepresident Joe Biden, daværende utenriksminister Hillary Clinton, daværende forsvarsminister Robert Gates og andre rådgivere i sitasjonsrommet i Det hvite hus mens amerikansk spesialstyrker går til aksjon mot Osama bin Laden i Pakistan 2. mai 2011. Foto: REUTERS/White House/Pete Souza/Handout via Reuters/Files Vis mer
PENSJONERT: Tidligere admiral Bill McRaven jobber i dag ved Unversity of Texas. Foto: Bob Daemmrich/Polaris
PENSJONERT: Tidligere admiral Bill McRaven jobber i dag ved Unversity of Texas. Foto: Bob Daemmrich/Polaris Vis mer