Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arkitekten bak bin Laden-aksjonen ber Trump ta fra ham sikkerhetsklareringen

- Jeg vil se på det som en ære.

UT MOT TRUMP: Pensjonert admiral, William McRacen, går ut mot Donald Trump og ber ham ta fra ham sikkerhetsklareringen. Foto: AP Photo / Eric Gay / NTB scanpix
UT MOT TRUMP: Pensjonert admiral, William McRacen, går ut mot Donald Trump og ber ham ta fra ham sikkerhetsklareringen. Foto: AP Photo / Eric Gay / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pensjonerte admiralen, William McRaven, ble kjent verden over i 2011. Han var nemlig arkitekten bak operasjonen der al-Qaida-leder Osama bin Laden ble drept.

McRaven var på det tidspunktet sjef for de amerikanske spesialstyrkene fra Navy Seal.

Fratatt sikkerhetsklarering

Men nå kaster admiralen, som nå jobber for University of Texas, seg inn i debatten rundt at Donald Trump nylig bestemte seg for at tidligere CIA-direktør John Brennan ble fratatt sin sikkerhetsklarering.

Årsaken til at Brennan, som flere ganger har kommet med skarp kritikk av den amerikanske presidenten, ble fratatt sikkerhetsklareringen, skal ifølge Det hvite hus handle om Brennans uberegnelige oppførsel og opptreden.

Tidligere etterretningssjefer får gjerne beholde tilgang til hemmeligstemplet informasjon etter avsluttet tjeneste for regjeringen, slik at de kan konsultere med sine etterfølgere.

- Trekk tilbake min sikkerhetsklarering

Og William McRaven er en av dem som fremdeles har sikkerhetsklarering. En sikkerhetsklarering han nå ber Trump frata ham.

Grunnen er at han er veldig opprørt over Trumps behandling av Brennan.

«Få amerikanere har gjort mer for å beskytte dette landet enn John (Brennan). Han er en mann hvis integritet er uten sidestykke, hvis ærlighet og karakter aldri har blitt stilt spørsmål ved, unntatt av dem som ikke kjenner ham», skriver McRaven i Washington Post.

«Derfor vil jeg se på det som en ære om de trakk tilbake min sikkerhetsklarering også, så jeg kan havne på lista over de menn og kvinner som har tatt til orde mot ditt presidentskap».

«Du har ydmyket oss»

Videre skriver McRaven at han, som de fleste andre amerikanere, hadde håpet at Trump skulle bli den gode lederen landet trenger da han ble valgt som president.

«En god leder forsøker å legemliggjøre de beste egenskapene i hans eller hennes organisasjon. En god leder er et eksempel til etterfølgelse. En god leder setter alltid andres velferd foran sin egen», skriv McRaven.

«Ditt lederskap har vist oss lite av de egenskapene. Gjennom dine handlinger har du satt oss i forlegenhet overfor våre barn, du har ydmyket oss på verdensscenen, og, det verste av alt, delt nasjonen».

McRaven skriver videre at kritikken av Trump vil fortsette til han «blir den lederen vi ba om at du skulle bli».

Når det gjelder John Brennan selv så anklager han Trump for maktmisbruk.

- Jeg mener at Trump bestemte seg for å gjøre dette, slik han har gjort mot andre, for å prøve å skremme og slå ned på all kritikk mot ham og administrasjonen, sa Brennan tidligere denne uka.

Han legger til at Trumps avgjørelse ikke vil hindre ham i å snakke ut.

Flere i faresonen

Selv om Brennan for øyeblikket er den eneste som har fått sikkerhetsklareringen tilbakekalt, har Trump sagt at ytterligere ni personer kan møte samme skjebne, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere av dem har uttalt seg kritisk om Trump, mens andre knyttes til spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske valget i 2016.

De ni er:

James Clapper, som var direktør for nasjonal etterretning under president Barack Obama. Han har vært svært kritisk til Trump, og sa onsdag at han ikke har noen planer om å la seg true til stillhet.

James Comey, FBI-direktøren som ble sparket av Trump i mai i fjor. Han har for øyeblikket ikke sikkerhetsklarering, men ifølge Trump kan han heller ikke regne med å få den tilbake.

Michael Hayden, tidligere direktør for NSA og CIA. Hayden har uttalt seg kritisk om presidenten.

Sally Yates, justisminister under Barack Obama. Yates godtok å fortsette som fungerende justisminister da Trump tok over, men ble sparket da hun nektet å forsvare den omstridte presidentordren om innreiseforbud for folk fra flere muslimske nasjoner. Også hun har uttalt seg svært kritisk om presidenten.

Susan Rice, nasjonal sikkerhetsrådgiver under Barack Obama. Rice har kritisert Trumps politikk og Trumps møte med Vladimir Putin i juli.

Andrew McCabe, tidligere visedirektør i FBI. McCabe ledet etterforskningen av Hillary Clintons e-post-bruk. Han fikk sparken i mars i år, to dager før han skulle gått av med pensjon. Årsaken til at han fikk sparken var ifølge justisminister Jeff Sessions at han hadde gjort en «uautorisert avsløring overfor nyhetsmedier og vist manglende oppriktighet - inkludert under ed - ved flere anledninger».

Peter Strzok, tidligere FBI-agent. I vinter ble den tidligere FBI-toppen fjernet fra Russland-etterforskningen fordi han hadde sendt negative Trump-meldinger til en annen kollega i FBI under etterforskningen av Hillary Clintons e-poster. Tidligere denne uka ble det kjent at Strzok har fått sparken av FBI.

Lisa Page, tidligere FBI-advokat. Hun er personen som utvekslet Trump-kritiske meldinger med Strzok.

Bruce Ohr, ansatt i Justisdepartementet. Han har fått krass kritikk for sin kontakt med Glenn Simpson, grunnlegger av Fusion GPS, selskapet som hyret inn den britiske spionen Christopher Steele for å sette sammen et notat med informasjon om Trump og hans bånd til Russland.

Trump får kritikk

Foreløpig står altså ikke William McRaven på president Trumps svarteliste, men hans korte innlegg i Washington Post vil kanskje sikre ham en plass på lista.

Trump selv har for øvrig brukt natta til å angripe flere av personene på lista på Twitter.

Tilbakekallingen av Brennans sikkerhetsklarering har blitt fordømt av en rekke demokrater, og også noen republikanere. Leder for Demokratene i Representantenes hus, Nancy Pelosi, omtalte det som «sjokkerende maktmisbruk».

Lederen i Representantenes hus, Paul Ryan, har tidligere avvist truslene fra Trump og sagt at han bare «troller» folk, mens den republikanske senatoren Bob Corker ga uttrykk for sin misnøye etter nyheten onsdag.

- Med mindre det her er noe konkret som jeg ikke er klar over, minner det, som jeg tidligere har sagt, mer om en bananrepublikk-type ting, sa Corker, ifølge NTB.