Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Arkitekten» bak Libyas utenrikspolitikk hopper av

Utenriksministeren forlater Kadhafis regime og søker tilflukt i Storbritannia.

 HOPPET AV:  Musa Kusa holder en pressekonferanse mens han fortsatt er utenriksminister i Muammar Kadhafis regime. I dag skal han ha hoppet av. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra
HOPPET AV: Musa Kusa holder en pressekonferanse mens han fortsatt er utenriksminister i Muammar Kadhafis regime. I dag skal han ha hoppet av. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kilde nær Libyas utenriksminister Musa Kusa hevdet i kveld overfor Reuters at ministeren har forlatt Muammar Kadhafis regime og hoppet av.

Noman Benotman, en venn av Kusa som jobber ved en britisk tenketank, sier at ministeren hopper av fordi han er motstander av Kadhafis voldelige angrep på sivile.

- Han søker tilflukt i Storbritannia og håper de vil behandle ham godt, sier Benotman.

Avviser Libyske myndigheter avviser imidlertid ifølge Reuters at Koussa har hoppet av. Flere har hoppet av fra Kadhafis regime siden opprøret startet i landet, og blant annet bidratt til dannelsen av en overgangsregjering.

Ifølge Al Jazeera dro Kusa til London for å forhandle fram en avtale for seg og familien.

Britiske myndigheter bekrefter da også overfor BBC at Kusa opplyste at han hoppet av fra Kadhafis regime da han kom til Storbritannia tidligere i dag.

- Kusa er en av de mest høytstående figurene i Kadhafis regjering og hans rolle var å representere regimet internasjonalt, noe han ikke lenger vil gjøre, sier en talsmann for britisk UD.

Debriefet Kusa landet på Farnborough-flyplassen onsdag ettermiddag, og ble debriefet av det som skal ha vært britisk etterretningstjeneste umiddelbart etter at han hadde landet.

Det ble først hevdet at Koussa dro til London på et diplomatisk oppdrag for Libya.

Kusa har vært en viktig person i Kadhafis regime, og betegnes av mange som selve arkitekten bak reformen av landets utenrikspolitikk.

Etterretningssjef Det skal ha vært Kusa som fikk Libya tilbake som et legitimt medlem av verdenssamfunnet etter flere år med sanksjoner som følge av Kadhafis politikk.

Han førte samtaler med flere NATO-land, deriblant Storbritannia og Tyskland, for å normalisere Libyas forhold til omverdenen. 

Kusa var leder av etterretningstjenesten i landet fra 1994 til 2009, da han ble utenriksminister. Han har vært regnet som en av Libyas mest innflytelsesrike personer.

Da han var ambassadør til Storbritannia på 80-tallet, ble han utvist av landet etter å ha uttalt at han ville drepe motstandere av Kadhafi som var bosatt i Storbritannia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media